Akbank’ın 2022 özkaynak kârlılığı yüzde 54,7

Akbank 2022 yılını 1 trilyon 147 milyar TL. aktif büyüklüğü, yüzde 6.2 aktif karlılığı ve yüzde 23.2 sermaye yeterlilik oranıyla kapattı.

Ekonomi 30 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Olağan Genel Kurul sonrasında yaptığı açıklamalarda Akbank’a ilişkin verileri de paylaştı. Buna göre bankanın 2022 yılında özkaynak kârlılığı yüzde 54,7 olarak gerçekleşti.

Akbank’ta Olağan Genel Kurul tamamlandı. Olağan Genel Kurul sonrası açıklamalarda bulunan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Akbank’a ilişkin verileri paylaştı.

Buna göre 2022 sonu itibariyle bankanın aktif büyüklüğü 1 trilyon 147 milyar TL oldu. Aktif kârlılığı yüzde 6,2 olan bankanın özkaynakları 153,6 milyar TL olurken, özkaynak kârlılığı yüzde 54,7 olarak gerçekleşti. Verilen bilgilere göre Akbank’ın 2022 sonu itibariyle sermaye yeterlilik oranı yüzde 23,2 oldu.

Sermaye yeterlilik oranı ne demek?

Özkaynaklar toplamının kredi riskine esas tutar, operasyonel riske esas tutar ve piyasa riskine esas tutar toplamından oluşan toplam riske esas tutara (TRET) bölünmesi suretiyle bulunan yüzdesel değeri ifade eder.

Türkiye’de bankaların sermaye yeterlilik oranının yasa gereği yüzde 8’den az olmaması gerekiyor. Bankacılık sektöründe sermaye yeterliliği standart oranı yıl sonu itibarıyla yüzde 16.99 seviyesinde bulunuyor. Akbank’ın sermaye yeterliliği standart oranı ise sektörün üç katı civarında.

Akbank, hisse başı net 1.56 lira temettü dağıtacak

2.3 milyon aktif müşteri

2022 sonu itibariyle şube sayısı 711 olan bankanın yıllık aktif müşteri sayısı artışı 2,3 milyon olurken çalışan sayısı da 12 binin üzerinde gerçekleşti.

Sabancı Dinçer açıklamalarında bankanın uluslararası danışma kuruluna atıf yaptı. Bu yıl Suzan Sabancı Dinçer’in ev sahipliğinde Türkiye’de bir araya gelecek olan Akbank Uluslararası Danışma Kurulu (IAB) 2009 yılında Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in liderliğinde küresel ve yerel gelişmeleri değerlendirmek ve bunların Akbank için stratejik çıkarımlarını tartışmak için kurulmuştu.

Danışma Kurulu’nda kimler var?

Sabancı Dinçer başkanlığındaki IAB şu isimlerden oluşuyor: TGG Group Yönetici Ortağı Hamid Biglari, JP Morgan Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Sir Winfried Bischoff, Lordlar Kamarası Yaşam Boyu Üyesi, Birleşik Krallık eski Ticaret ve Yatırım’dan Sorumlu Devlet Bakanı ve HSBC Holdings plc eski Grup Yönetim Kurulu Başkanı Stephen Green, Olayan Financing Company Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Lubna Olayan, Harvard Business School öğretim üyesi Dante Roscini, Zurich Insurance Group Ltd. ve Zurich Insurance Company Ltd Yönetim Kurulu Başkanı Tom de Swaan, Societe Generale Yönetim Kurulu Başkanı Lorenzo Bini Smaghi, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Akbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Murahhas Üye Eyüp Engin, Akbank Kredilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Ahmet Fuat Ayla.

Akbank, libor+4,25’le borç yeniledi

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.