Akkuyu Nükleer Santrali turist de çekecekmiş

Yapımı devam eden ve ilk ünitesinin 2025 yılında açılması beklenen Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin İnşaat Müdür Yardımcısı Dmitry Romanets ‘Dış görünüşü ve turistik potansiyeli açısından çok görkemli ve modern bir santral olacak’ dedi.

Ekonomi 29 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
2025'te ilk ünitesi tamamen ticari işletmeye alınacak Akkuyu'da elektrik satın alma sözleşmesi kapsamında, ilk elektrik 2025'in temmuz ayında verilecek.

Yıllardır gerek maliyeti gerekse güvenlik endişeleri nedeniyle tartışmalara konu olan Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) İnşaat Müdür Yardımcısı Dmitry Romanets’ten santralle ilgili ilginç bir açıklama geldi. Dünyanın en büyük nükleer inşaat sahası olarak nitelediği Akkuyu NGS’de gelinen aşama hakkında bilgi veren Romanets şunları söyledi:

“Dış görünüşü ve turistik potansiyeli açısından çok görkemli ve modern bir santral olacak. Akkuyu NGS dünyanın en iyisi diyebilirim. Nükleer santral sadece bir nükleer sanayi tesis değil aynı zamanda yeni istihdam, piyasalara çıkış, Akkuyu projesi için ürünlerin temin edilebilmesi gibi çok sayıda imkan veriyor. Türkiye sanayisinde yeni bir sektör açıldı diyebilirim. O kadar büyük önemi var.”

Akkuyu 27 Nisan'da nükleer santral statüsüne kavuşuyorAkkuyu 27 Nisan’da nükleer santral statüsüne kavuşuyor

30 bin kişi çalışıyor

Yapımı Mersin’in Gülnar ilçesinde devam eden Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralinde 4 güç ünitesini aynı anda kurduklarını söyleyen Romanets, “Neredeyse 30 bin kişi çalışıyor. Çalışmalarımıza 7 gün 24 saat şeklinde devam ediyoruz” dedi.

İlk ünite 2025’te devreye giriyor

Romanets, santralin birinci ünitesindeki çalışmaların hızla sürdüğünü belirterek, “Birinci ünitede şu an genel inşaat çalışmaları bitmek üzere. ‘Devreye alma çalışmaları’ dediğimiz aşamaya geçiyoruz. Bu aşamada bütün unsurları ve ekipmanları kontrol edeceğiz. Bunun sayesinde santralimiz uzun ve güvenli şekilde çalışıyor olacak” diye konuştu.
Santralin 60 yıl olarak planlanan işletme ömrünün 20 yıl uzatılma imkanı olduğunu ifade eden Romanets, “Ana önceliğimiz güvenlik. 2025’te ilk üniteyi tamamen ticari işletmeye almak durumundayız. Elektrik satın alma sözleşmesi kapsamında, ilk elektriği 2025’in temmuz ayında vermemiz gerekiyor” diye konuştu. Romanets, santralin diğer ünitelerindeki çalışmaların da planlanan takvime uygun ilerlediği bilgisini verdi.

Elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacak

Projenin, 27 Nisan’daki İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni ile “nükleer tesis” statüsüne kavuştuğunu anımsatan Romanets şunları söyledi:
.”Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010’da imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı sürdürülen Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat kapasiteli 4 reaktörden oluşuyor. Türkiye’nin en büyük yatırımları arasında bulunan santralin, tam kapasite devreye girdiğinde Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu tek başına karşılaması öngörülüyor.

Enerji Bakanı: Akkuyu Rus yatırımı ama Türk şirketiEnerji Bakanı: Akkuyu Rus yatırımı ama Türk şirketi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.