Türkiye’nin tekstil gücünü dünyaya taşıyor
Hopi, Param'dan 100 milyon dolar değerleme üzerinden aldığı yatırımla finansal teknolojiler (fintek) alanında önemli bir oyuncuya dönüşüyor. Ortaklık sayesinde Hopi’nin 15 milyonu aşkın kullanıcısı herhangi bir kredi kartına sahip olmadan da taksitli alışveriş yapabilecek.
Boyner Grubu’nun sadakat ve indirim kartı uygulaması Hopi, şimdi arkasında bir banka veya başka bir finansal kurum olmadan bir çeşit kredi kartı olma yolunda ilerlemeye karar verdi ve bu alanda önemli bir yerli oyuncu olan Param Kart’tan ciddi bir yatırım aldı.
Hopi, Param’dan 100 milyon dolar değerleme üzerinden aldığı yatırımla finansal teknolojiler (fintek) alanında önemli bir oyuncuya dönüşüyor. Param’ın Hobi’ye yaptığı yatırımın miktarı ve sahip olduğu hisse oranıyla ilgili açıklama yapılmadı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Hopi’nin perakendedeki “icat çıkarma” vizyonunu, Param’ın fintek alanındaki deneyimiyle bir araya getiren ortaklık sayesinde, Hopi’nin 15 milyonu aşkın kullanıcısı herhangi bir kredi kartına sahip olmadan da taksitli alışveriş yapabilecek. Uygulama üzerinden sunulacak “kredi kartsız taksit” ürünü yapay zeka algoritmaları sayesinde her kullanıcıya kişisel limit atayacak. Hopi ayrıca müşterilerine ABD ve Türk borsalarına, altın ve gümüş gibi kıymetli madenlere parçalı yatırım yapabilme imkanı sağlayacak. Yılın ikinci çeyreği sonuna kadar bu özelliği hayata geçirmeyi planlayan şirket, bunun için bir aracı kurumla işbirliği yapacak.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Boyner Grup CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, ‘çıkarttığı icatlardan’ örnekler vererek 34 yıl önce Boyner’in Türkiye’ye ‘Çarşı Kart’ ve ‘Advantage Kart’ ile ‘Şimdi Al, Sonra Öde’ modelini getirdiğini hatırlattı.
Hopi ve Param arasındaki stratejik ortaklığın gerek kapsamı gerekse ortaya çıkaracağı sinerjiyle yeni bir döneme ışık tuttuğunu ifade eden Cem Boyner, “Bu iş birliği sayesinde, yapay zeka ile kişiye özel olarak atanan limitler çerçevesinde, kredi kartsız taksitli alışveriş yaklaşımını Türkiye’de yaygınlaştırırken, bunu da Hopi’nin 15 milyon kullanıcısından başlayarak gerçekleştireceğiz. Bu yeni ürünümüzü, 2 ay içerisinde Hopi üyesi perakendecilerde, müşterilerimizin hizmetine sunacağız” dedi. “İş birliğimizi aynı zamanda bir ortaklıkla da sağlamlaştırmayı tercih ettik” diyen Boyner, şöyle devam etti:
“Fintek alanındaki kararlığımızın ve büyüme vizyonumuzun bir göstergesi olarak, Türkiye’nin ilk elektronik para kuruluşu Param ile küçükten başlayıp çok kısa zamanda büyüyeceğini beklediğimiz bir ortaklığa adım attık. Anlaşmamız kapsamında Param, 100 milyon dolar değerleme üzerinden Hopi’ye yatırım yaptı.”
Param’ın kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz ise Hopi kullanıcılarına finansal hizmet sunabilmenin kendileri için önemli bir hedef olduğunun altını çizerek, “Bizler için önemli bu kararı, 15 milyondan fazla kullanıcıya ulaşma ve onlara Param’ın fintek çözümlerini sunma motivasyonuyla aldık” diye konuştu. Yılmaz, “Hopi ile yaptığımız bu stratejik iş birliği sayesinde ‘Şimdi Al, Sonra Öde’ seçeneği ve yapay zeka temelli kredi skorlama algoritması ile her kesime ihtiyacı olan finansal çözümleri sunma gücüne ulaşacağız” ifadelerini kullandı. Hopi CEO’su Yalın Özcan ise şunları söyledi:
“Son dönemde ekonomide yaşanan gelişmelerle birlikte dünyada olduğu gibi Türkiye’de de farklı ödeme seçenekleri sunmak gün geçtikçe önem kazanıyor. Bu yeni dönemde, kredi kartı olmayan ya da limit sorunu yaşayan müşterilere taksitli alışveriş imkanı sunmak ve bunu alışık oldukları, yıllardır kullandıkları Hopi uygulaması üzerinden kullandırmak çok büyük kolaylık sağlayacak. Kullanıcımıza, Param’ın yapay zeka destekli altyapısı ile kredi kartsız taksit limiti atayıp kredi kullandıracağız. Başta ev kadınları ve gençler olmak üzere bankada hesabı olmayan kesimlerin de bu hizmete ulaşmasını sağlayacağız. Yani bu finansal hizmetlere ulaşımda fırsat eşitliği getirmesi adına da önemli bir adım. Param iş birliği ile daha da güçlenen Hopi, yeni iş modelleri ve ürünlerle iş dünyasına ilham vermeyi sürdürecek.”
Hopi CEO’su Yalın Özcan, 2023’te e-ticaret ve finansal teknolojiler alanlarında kendilerini geliştireceklerini, ayrıca hiper kişiselleştirme işlerini önceleyeceklerini belirterek, “Bu alanlardaki atılım bizi unicorn yapacak. Hopi’nin orta vadede globalleşme gibi bir planı da var, farklı ülkelere girmek istiyoruz. Bu amaçla birkaç ülke de belirledik.” demişti. Param ile ortaklık da hedefe doğru adım atıldığı anlamına geliyor. Hopi tüm bu yeniliklerle 2023 sonunda tüm bu yeniliklerle müşteri sayısının 18 milyonu aşacağını öngörüyor. Yalın Özcan geçen yıl tüm hedeflerinin üzerine çıktıklarını belirterek şunları söylemişti:
“Hopi olarak 2022’de önceki yıla göre ciroda 2,6 kat, işlem adedinde yüzde 30’un üzerinde büyüdük. Müşteri sayımızı da 11 milyondan 15 milyona çıkardık. Bugün Türkiye’deki her 6 kişiden 1’i Hopi kullanıcısı. Geçen yıl cüzdan ve kartımızı lanse ettik, 250 bin kullanıcıya ulaştık. Kısacası 2022, e-ticaret ve finansal teknolojilere giriş aşamasıydı, 2023’te bu işlerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Kendimize yeni hedefler çıkarmıyor, bunları büyütmeye odaklanıyoruz. Gelecek yıl ayrıca bizim 2022’de SAS ve Partner Republic iş birliğine giderek temelini attığımız hiper kişiselleştirme projemizi de önceleyeceğiz. Bu projemizle kişiselleştirilmiş teklif sunabilme kapasitemizi en az 3 kat artırmayı hedefliyoruz.”
Hopi’nin bugün geldiği noktada 15 milyonun üzerinde kayıtlı müşterimiz bulunuyor. Bugün her 6 kişiden biri Hopi’li. Hopi’yle çalışan iş ortağı sayımız ise 300’e ulaşmış durumda. Önü-müzdeki dönem için ise şimdilik sadece şunu söyleyebilirim; hem merchant (iş ortağı) hem de kullanıcı sayısında 2024 hedeflerimiz çok daha büyük.
2023 sonunda tüm bu yeniliklerle müşteri sayımız 18 milyonu aşacak.
Hopi’ye yatırım yapan Param’ın kullanıcı sayısı 2022 yılında 5 milyona, kart sayısı 7 milyona, harcama tutarı 9,2 milyar TL’ye ulaştı. ParamKart kullanıcılarına 29 Milyon TL nakit iade faydası sağlandı. 63 bine yakın üye işyerinin kullandığı ParamPOS’un işlem hacmi 2022 yılında yüzde 175 oranında büyürken 37,4 milyar TL’ye ulaştı.