Alphabet, dünyayı yazılım krizine sokan CrowdStrike hisselerinin yarısını sattı

Google'ın çatı şirketi Alphabet, 19 Temmuz'da yayınladığı hatalı güncellemeyle dünyayı felç eden siber güvenlik şirketi CrowdStrike'taki hisselerinin yarısını sattı. Açıklamanın ardından CrowdStrike hisseleri borsada yüzde 4,58 değer kaybetti.

Ekonomi 2 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
19 Temmuz'da hatalı yazılım güncellemesiyle dünyada 5,4 milyar dolarlık maddi hasara neden olan CrowdStrike'ın başı daha çok ağrıyacak gibi görünüyor.

Hatalı bir güncelleme yayınlayarak Windows işletim sistemine sahip milyonlarca kurumsal cihazın mavi ekran vermesine neden olan CrowdStrike’ın hatası başına hayli iş açacak gibi görünüyor. Delta Hava Yolları’nın sorun nedeniyle uğradığı 500 milyon dolarlık maddi kayıp için tazminat istemeye hazırlanacağını açıklamasının ardından Google’ın çatı şirketi Alphabet, CrowdStrike’taki hissesini azalttı. Şirket, sahip olduğu a sınıfı hisselerini 855.789’dan 427.895’e düşürdü. 30 Haziran itibarıyla geçerli olduğu belirtilen açıklama sonrası Crowdstrike hisseleri yüzde 4,58 değer kaybetti. Hisselerdeki azalmanın, teknoloji şirketlerinin yatırım portföylerini ve stratejik ortaklıklarını sürekli olarak yeniden değerlendirdiği bir ortamda gerçekleşmesi manidar.

Arama motorlarından otonom araçlara kadar uzanan geniş bir iş alanına sahip olan Alphabet, daha geniş iş stratejisinin bir parçası olarak yatırımlarında sık sık ayarlamalar yapıyor. CrowdStrike hisselerinin satışı, teknoloji holdinginin belirli bir mali dönemde üstlenebileceği bu tür düzenlemelerden birini temsil ediyor.

Piyasanın bu elden çıkarmanın hem Alphabet hem de CrowdStrike üzerindeki etkisini gözlemleyeceğine dikkat çeken uzmanlar, “Yatırımcılar ve analistler genellikle bir şirketin stratejik yönünü ölçmek ve pazar ortamındaki potansiyel değişimleri anlamak için bu tür hamlelere bakarlar” yorumunu yapıyorlar.

Bu gelişme, Alphabet’in teknoloji sektöründe sürdürdüğü çok sayıdaki yatırım ilişkisinden birindeki değişikliği yansıtması bakımından dikkat çekici. CrowdStrike siber güvenlik alanında önemli bir oyuncu olarak faaliyet göstermeye devam ederken, Alphabet küçük de olsa önemli bir hissedar olmaya devam ediyordu.

19 Temmuz’da CrowdStrike’ın yaptığı bir yazılım güncellemesinin ardından dünya genelinde yaşanan teknik bir aksaklık, sağlık, bankacılık ve havacılık gibi sektörleri etkileyerek bilgisayar sistemlerini felç etmişti.

Delta 500 milyon dolar zarar etti, CrowdStrike'tan tazminat isteyecekDelta 500 milyon dolar zarar etti, CrowdStrike’tan tazminat isteyecek

 

Bir yazılım güncellemesi arızasının küresel faturası 5,4 milyar dolar olduBir yazılım güncellemesi arızasının küresel faturası 5,4 milyar dolar oldu

Bir minik yazılım güncellemesi bütün dünyayı krize soktu: Uçuşlar yapılamadı, banka uygulamaları durdu, hastaneler çöktüBir minik yazılım güncellemesi bütün dünyayı krize soktu: Uçuşlar yapılamadı, banka uygulamaları durdu, hastaneler çöktü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.