Amerika'daki Minnesota geriliminin hükümetin yeniden kapanması endişesi yaratması değerli madenlere ilgiyi patlattı. Altın 5,100 doları, gümüş 110 doları, platin 2,900 doları aşarak rekor fiyatlara erişti.
Amerika’da göçmen polisi ICE’ın Minesota eyaletinde iki sivil Amerikalıyı öldürmesiyle başlayan gerilim, halen Temsilciler Meclisi gündeminde olan bir bütçe tasarısını yakından ilgilendiriyor. Bu tasarının içinde ICE’ın ödeneğinin arttırılmasına ilişkin bişr madde var ve Demokratlar bu maddeyi içeren tasarıya oy vermeyeceğini söylüyor. Öyle olunca da Amerika’da federal hükümetin bir kez daha kapanması endişeleri büyümeye başladı. Bu endişeler başta altın, gümüş ve platin olmak üzere değerli metalleri rekor fiyatlara sürükledi.
Emtia piyasasında geçen yıldan bu yana sert dalgalanmalar görülürken özellikle altın, gümüş gibi değerli metallerdeki yükselişler öne çıktı.
Gümüşün ons fiyatı 7 Ocak haftasını 79,90 dolardan kapatmıştı. 108 doları gören ons gümüş rekor kırmıştı. Gün içinde 110 doların üstüne çıkan gümüş fiyatı rekor tazeledi.
Halen ons gümüş 110,3655 dolardan işlem görüyor. Gümüşün Türkiye’deki gram fiyatıysa 154,1742 lira.
Platin rekor kırdı
Değeri fırlayan metallerden biri de platin.
Aralık 2025’te platin fiyatı 17 yıl sonra 2000 doları aşmıştı. Yatırımcıların talebi Avrupa Komisyonu’nun içten yanmalı motorlarlu araçlara getireceği yasağı hafifletme kararından kaynaklıydı.
Ancak daha sonra gelişen iç ve dış politika kaygıları Amerikalı yatırımcıların bu metale ilgisini arttırdı.
Ons platin dün uluslararası piyasalarda 2 bin 900 doları aşarak rekor kırdı.
Altın 5,100 doları da aştı
En olağanüstü fiyat artışı ise altında yaşandı. Daha birkaç gün önce 4,800 dolar olan altın fiyatı dün ani bir sıçramayla 5,100 doların üzerine çıktı.
Buna paralel olarak Türkiye’de de gram altın fiyatı 7,100 liranın üzerini gördü.