275 metrekarelik arsa 46 yıl sorun oldu; çünkü 32 mirasçı vardı
'Arsa üzerinde yapılı taşınmaz' tanımlaması getirilerek yabancıya vatandaşlık amaçlı arsa ve arazi satışı yasaklandı. Böylece yabancının yeniden konut, ofis gibi taşınmazlara yönlendirilmesi hedefleniyor.
Yabancıların Türkiye’de 400 bin dolar tutarında taşınmaz satın alarak vatandaşlık kazanması uygulamasında değişikliğe gidilerek vatandaşlık edinmek için yapılan alımlarda arsanın üzerinde yapı olması şartı getirildi. Böylece yabancıların arsa veya arazi alarak vatandaşlık almasının önü kapatıldı. Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapan yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte yapılan düzenlemeyle yabancıların Türkiye’de 400 bin dolar tutarında taşınmaz edinerek vatandaşlık kazanmasıyla ilgili uygulama maddesi “400 bin dolar tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz” olarak değiştirildi. Düzenlemenin önceki halinde sadece “En az 400 bin dolar veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmaz” ifadesi yer alıyordu.
Düzenlemeyi değerlendiren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Eski Başkanı ve İTO Gayrimenkul Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan eski düzenlemede arsa, arazi, fabrika gibi her şey taşınmaz diye tanımlanırken bu tanımın netleştiğini söyledi. Yabancıya arsa satın alma yoluyla vatandaşlık verilmeyeceğini söyleyen Akdoğan “Arsa üzerinde taşınmaz varsa, o taşınmazı edinerek vatandaşlık alacak” dedi. Dünyada neredeyse hiçbir ülkenin vatandaşlık amaçlı arsa satmadığını da söyleyen Akdoğan “Kimse arsa vermek istemiyor. Bu çok hassas bir konu. Dünyanın önünde İsraillerin Filistin’de toprak alımı gibi olumsuz bir örnek var. İsrail’in toprak alımı yaparak geldiği nokta ortada. Bu hassasiyetle yapılan bir düzenleme olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Yabancıların artık arsa ve arazi alımıyla vatandaşlık almamasının konut alımları üzerindeki etkisine de değinen Akdoğan “Bunun yabancılara yapılan konut satışlarını çok artıracağını pek düşünmüyorum. Çünkü yabancı alımları son bir yıldan bu yana deprem, yükselen fiyatlar ve Türkiye’de yabancılara karşı artan tepkilerden dolayı zaten azaldı. Artış olsa da çok sınırlı olur” dedi.
Eski yasanın arsayı taşınmaz olarak tanımladığını belirten Remax Bento Emlak’tan Veysel Hasan Tekin de “Artık üzerinde yapı olma şartı getirildi. Yani taşınmaz kavramı yeniden tanımlandı” dedi.
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya uygulamayı son dönemlerde hem Kuzey Kıbrıs’ta, yaşanan hem de Güneydoğu Anadolu bölgesi gibi sınır bölgelerde artan satın almaları önleme adımı olarak değerlendirdi. Gayrimenkul geliştiricilerini desteklemek amacıyla da bu uygulamaya gidildiğini anlatan Maya “Yeni düzenlemeyle birlikte artık sadece üzerindeki yapılı taşınmazı alabilecekler. Böylece sadece araziyi değil, imarlı arsa dahi olsa üzerinde yapılı taşınmaz yoksa o arsayı da almayacaklar” diye konuştu. Bu durumun yabancıların konut alımlarına etkisinin sınırlı olacağı belirten Maya arsada da yerlinin yoğun alıcı olduğunu, dolayısıyla buradaki etkinin de sınırlı olacağını söyledi.
Gayrimenkul Hukuku Derneği’nin Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da son düzenleme ile arsa yoluyla vatandaşlık alma döneminin bittiğini, sadece yapılı kat mülkiyetli veya kat irtifaklı taşınmaz alabileceklerini söyledi. Yabancılara satış düzenlemesini değerlendiren İSTEB Koop Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan ise şöyle konuştu:
“Olması gereken zaten buydu. Her tür gayrimenkulün satışına izin verilmesi doğru bir şey değil, olmamalı… Ancak burada istismar edilebilir tek bir konu var, kat mülkiyetli, kat irtifaklı tanımının yanında arsa üzerinde yapılan binalar da kapsam dahiline alınmış ki bu kaçak yapıların da kapsam içinde olacağı anlaşılıyor.”