Konut kredisi faizleri 10 yılın zirvesinde
Artaş Grubu, ekimde gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) projesini hayata geçirecek. Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsay "Halka açacağımız GYO'nun kira gelirini yatırımcılarla paylaşacağız" dedi.
Gayrimenkulden turizme, enerjiden perakendeye kadar farklı sektörde faaliyet gösteren Artaş Grubu, bu yıl ekim ayında hayata geçirmeyi planladığı gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) projesini daha sonra halka açacak. Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Ancak biz öyle diğer GYO’lar gibi ara sıra temüttü veren bir GYO olmayacağız. Kira gelirlerimizi halka arzını planlıyoruz ve bu nedenle de her 3 ayda bir temettü vereceğiz. Kira gelirlerimizi vatandaşımızla paylaşacağız. Böylece hisselerimiz diğer GYO’lardan çok daha cazip olacak” dedi. Bugün itibarıyla grup bünyesinde 6,300 bin metrekarelik alan ve bin 300 adet kiracı var.
Bugüne kadar yılda 5-6 bin adet olmak üzere toplam 37 bin konut ürettiklerini belirten Çetinsaya, Mecidiyeköy’de yer alan ve Türkiye İş Bankası’ndan devraldıkları Profilo AVM için ise, “Profilo AVM’yi hasılat paylaşımı ile ofis ve gayrimenkul projesi yapmak amacıyla aldık. Bugün yarın ticari ofis tarafının ruhsatını alıyoruz. AVM de yıl sonunda yıkılacak. Mecidiyeköy’de kentsel dönüşüm alanı kuruyoruz. Yeni bir AVM inşa etmeyi de düşünmüyoruz. AVM’ler bitti artık, yaşamaz. İşletme maliyetleri yüksek, kira gelirleri de istediğiniz seviyede değil. Onun için AVM’ye gerek yok. Konuta ihtiyaç var. Biz de Mecidiyeköy’de konut yapacağız” dedi. Grup, aynı zamanda turizm sektöründe de faaliyet gösteriyor. Radisson Blue ve Movenpick markaları ile çalışan grubun sahibi olduğu otel sayısı 10’a ulaştı.
Çetinsaya’ya göre maliyetlerin 3 kat artmış olması insanların gayrimenkule ulaşmasını zorlaştırıyor. Faiz oranlarının da yükselmesinin konut alma isteğini olumsuz etkilediğini belirten Çetinsaya, ”Faizlerin en kısa zamanda değişmesi hepimizin isteği. Yanı sıra 300-400 bin müteahhit var deniyor, neredeler. Çıkın beraber birlik olalım. Kaliteli konut sayısını artıralım. Biz senede 6 bin konut yapıyoruz. Senede bin konut yapanların sayısı artmalı” dedi. Grubun, son dönemde girdiği yeni alanlardan biri de enerji. Grup işletmelerinde kullandıkları enerjiyi güneş enerjisi ile elde etmek için çalışma yaptıklarını söyleyen Çetinsaya, “Kendi ihtiyacımız karşılamak için buna başladık. 70 megavat kurulu güce ulaştık” dedi.
Hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Çelik Halat’ın yüzde 70’ini geçtiğimiz yıl 27 milyon Euro bedelle Doğan Holding’den satın alan Çetinsaya, Kartaltepe’deki 500 işçinin çalıştığı tesisi makineden tezgaha kadar yenilediklerini belirterek “Uzakdoğu ile rekabet ediyoruz ama rekabetten iyi şekilde çıkacağız. Net ihracatçı bir şirket ama yenileme işlemleri bitince dünyada adından söz ettiren bir şirket olacak” dedi.
Yenileme işlemi sayesinde Türkiye’nin bu alandaki ithalatını da azaltacaklarını belirten Çetinsaya, “Vadi İstanbul’da Havaray halatını 2 yılda bir değiştiriyorduk. 50 bin dolardı. Biz yapalım dedik. 27 bin Euro’ya yaptık ve üstelik 3 yıl garanti. Halat çekme-deneme Ar-Ge’si var burada. Biz onu kullanacağız” diye konuştu.