Ekonomi ikinci çeyrekte de istihdam yaratmakta zorlandı
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrette ara zammı belirlemek için ikinci kez toplanıyor. Taraflar ara zam rakamının pazarlığını yapacak
Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreçte sona yaklaşılıyor. İlk toplantısını 13 Haziran’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını bugün saat 10.00’da yapacak.
Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları sunacağı toplantıda, taraflar ara zam rakamına dair pazarlık yürütecek.
Öte yandan, komisyon toplantısının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol saat 14.00’te bir araya gelecek.
Geride kalan süre boyunca işçi ve işveren tarafı, henüz rakam telaffuz etmemekle birlikte kamuoyu önünde görüş ve beklentilerini dile getirdi.
TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol, daha önce yaptığı açıklamada, görüşmelerin hızlı bir şekilde ve üçlü mutabakatla tamamlanmasını istediklerini belirterek, “İstihdamı aksatmayacak sürdürülebilir ama dengeli, çalışanın da işverenin de beklentisini dikkate alan bir tutarın belirlenmesini istiyoruz.” diye konuşmuştu.
TÜRK-İŞ heyeti adına konuşan Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak ise “Asgari ücretin, günün şartlarına göre, yaşanan ekonomik krize göre, ev kiralarına göre, hayat pahalılığına göre güncellenmesini istiyoruz” demişti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretin 500 dolar eşdeğeri olması gerektiğine ilişkin görüşler üzerine Türkiye’de asgari ücretin, Türk lirası (TL) bazlı belirlenmesi gerektiğini belirterek, “İş dünyamız, Türkiye sınırları içinde geçerli olacak bir ücreti, yabancı para birimi üzerinden belirlemeyi kesinlikle uygun görmemektedir” demişti.
Avdagiç yeni asgari ücretin de bugüne kadarki metodolojilere uygun şekilde tespit edilmesini beklediklerini belirterek şöyle konuştu:
“Asgari ücret artış oranına ilişkin beklentimiz, ilk 6 ayın TÜFE’si dikkate alınarak yapılması yönündedir. Böylece çalışanların enflasyon karşısında korunması gerçekleşmiş olacaktır. Asgari ücrete ilave olarak da ücretlilerimizin gelir vergisi dilimleri, yapılan artış dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. Çalışanlarımızın geliri bu düzenlemelerin devreye girmesiyle korunmuş olacaktır.”
Her ay Ücretliler Geçinme Endeksi yayınlayan İTO’nun asgari ücrete ara zamda kendi verileri yerine Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) güvenilirliği sorgulanan TÜFE’sinin ilk 6 aylık artışının esas alınmasını istemesi manidar karşılandı.
İTO’nun Ücretliler Geçinme İndeksi ilk 5 ayda 2022 sonuna göre yüzde 15.26, TÜİK’in açıkladığı TÜFE ise aynı dönemde yüzde 15.26 oranında artmıştı. Avdagiç bu arada asgari ücrete ilişkin olarak hem devletin hem de çalışanın sigorta ve vergi yükünün azaltılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmasını da istedi. Devletin üstleneceği ve yüzde 6 civarında olması beklenen bu destek Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gelirlerini azaltacak. u durumda söz konusu destek için Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in onayı gerekiyor.
Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.