ATO Başkanı’ndan ‘Ticari kredi kartlarında taksit sayısı artırılsın’ talebi
ATO Başkanı Gürsel Baran 'Çok para kazandığımız görüntüsü gerçek değil, sanal bir kârlılıkla karşı karşıyayız. Bu fiktif kâr nedeniyle vergiyle muhatap olmamamız gerekiyor' dedi.
“Ticaretin önündeki en büyük sıkıntı belirsizlik ortamı, belirsizliğin de nedeni enflasyon. Sattığımız bir ürünü, aynı fiyattan yerine koyamıyoruz. Sattığımız ürünü yeniden alırken satış fiyatının bile üzerinde almaya başladık. Ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Görünürde yüksek kârlar elde ediyoruz ve bu görüntü nedeniyle hak etmediğimiz vergilerle karşı karşıyayız. Çok para kazandığımız görüntüsü gerçek değil, sanal bir kârlılıkla karşı karşıyayız. Bu fiktif kâr nedeniyle vergiyle muhatap olmamamız gerekiyor.”
Baran enflasyonun iş dünyasını etkileyen sonuçlar ortaya çıkardığını, krediye ulaşmakta ve neredeyse tek ödeme aracı haline gelen kredi kartı konusunda sorun yaşadıklarını anlattı. Baran “Hep birlikte geçici olan bu sıkıntılara katlanıp en kısa sürede enflasyon derdinden ve beraberindeki sorunlardan uzaklaşmayı bekliyoruz” dedi. Enflasyon muhasebesinin sanal kârları görünür hale getirerek vergi yükünü azaltacağı ümidiyle talep edildiğini kaydeden Gürsel Baran “Bütün amaç yıllardan beridir söylediğimiz gibi verginin tabana yayılarak, adaletli hale gelmesi” diye konuştu. Baran Başkent, Atılım ve İstanbul Gedik Üniversiteleri ile birlikte gerçekleştirdikleri panelin enflasyon muhasebesi konusunda iş dünyasının daha fazla bilgilenmesine katkı sağlamasını hedeflediklerini anlattı. ATO Başkanı Gürsel Baran “Ekonomik büyüme ve gelişmeyi sağlayabilmek için verginin iş dünyasının rekabet düzeyini yükseltecek ve ekonomik büyümeye zemin hazırlayacak bir nitelikte ve oranda olması gerektiği kanaatindeyiz” dedi.
Panelin moderatörü Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu da ATO Başkanı Baran’ın bir iş insanı olarak enflasyon muhasebesi konusunda iş insanlarının beklentisini yalın şekilde aktardığını ifade ederek başladığı konuşmasında 2024 yılında devletin indirim, istisna ve muafiyetler yoluyla 2,3 trilyon lira vergiden vazgeçtiğini söyledi. Enflasyon muhasebesi uygulamasının borçlu firmalara vergi yükü çıkartabileceğine dair görüşler olduğunu aktaran Saygılıoğlu “Borçsuz firma yok, teknik iflası olmayan firma neredeyse yok. Bu konuların ilerleyen süreçte iş dünyasının dolayısıyla siyasetin de önüne geleceğini tahmin ediyorum” dedi. Saygılıoğlu konuşmasında vergi affı uygulamalarını da eleştirdi.