İşte dolandırıcısavar mobil bankacılık rehberi
Euro bölgesi bankalarından geçen ay 71,4 milyar euro çekildi. Kayıtların tutulmaya başladığı 1997 yılından bu yana gerçekleşen bu en büyük çıkış, bankacılık krizinin yaşanmasından önce bile Avrupalı bankaların mevduat tutmakta zorlandığını gösteriyor.
Euro bölgesindeki mevduat sahipleri, şubat ayında bankalardan 71,4 milyar euro çekerek, 1997’de kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en mevduat azalmasına çıkışına imza attılar. Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından pazartesi günü yayınlanan verilere göre, mevduat sahipleri son 5 ayda euro bölgesi bankalarından 214 milyar Euro çekerken, çıkışlar şubat ayında rekor seviyeye ulaştı.
Financial Times’ta yayınlanan habere göre, AMB’nin geçen yaz faiz oranlarını yükseltmeye başlamasından birkaç ay sonra başlayan mevduat düşüşü, özellikle pandemiden bu yana bankalara akan büyük miktardaki paranın tersine döndüğüne işaret ediyor. Son çıkışlar, Avrupalı bankaların bu ay üç ABD’li bankanın çöküşüne neden olan ve Credit Suisse’i UBS’in kollarına sürükleyen çalkantıdan önce bile mevduat sahiplerini çekmekte ve elde tutmakta zorlandıklarını gösteriyor. Ekim ayından bu yana geçen 5 ay içinde gerçekleşen mevduat çekilişleri, euro bölgesi bankalarındaki yaklaşık 14 milyar euroluk mevduatın yüzde 1,5’ine tekabül ediyor.
İngiltere’de de kurumsal müşterilerin mevduatlarında benzer çıkışlar yaşanmış, İngiltere Merkez Bankası’nın son verilerine göre ocak ayında İngiliz bankalarından ve inşaat şirketlerinden 20.3 milyar sterlin çekilerek bu verilerin toplanmaya başladığı 2009 yılından bu yana rekor kırılmıştı.
Twitter neslinin ilk bankacılık krizi 2008’dekinden çok farklı
Bunun başlıca nedeni, euro bölgesindeki bankaların yüksek faiz oranlarını mevduat sahiplerine yansıtmakta yavaş kalması. AMB bu ay mevduat faizini yüzde 3’e yükselttiği halde örneğin Alman bankalarındaki tasarruf sahipleri için vadesiz mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı yüzde 1,6.
Bu durum, daha yüksek oranlar sunan daha uzun vadeli tasarruf hesaplarına geçişi teşvik etti. Euro bölgesi bankalarındaki gecelik mevduatlar şubat ayında 140 milyar euro düşerek son 6 aydaki düşüşü 512 milyar euroya taşıdı. Ancak bu durum, şubat ayında 83 milyar euro ve son 6 ayda 476,3 milyar euro artış gösteren 2 yıla kadar vadeli mevduatlardaki artışla kısmen dengelendi. Tasarruf sahipleri ayrıca para piyasası fonlarına ve bankalar tarafından ihraç edilen borç senetlerine daha fazla nakit yatırdı.
Capital Economics ekonomistlerinden Jack Allen-Reynolds, “Veriler, tasarruf sahiplerinin nakitlerini daha az likit ancak daha yüksek getirili para türlerine bağlamaya devam ettiğini gösteriyor” diyor. Mevduat sahipleri euro bölgesi bankalarındaki toplam varlıklarını azaltırken, Allen-Reynolds “Bu paranın bir kısmını bankalar tarafından ihraç edilen tahvillere yatırdılar. Bu nedenle bu, müşterilerin bankacılık sistemine olan inancını kaybettiğinin bir işareti değil” yorumunu yapıyor.
Bankaların euro bölgesi müşterilerine verdiği toplam krediler şubat ayında üst üste üçüncü kez düşerek üç aylık toplam düşüşü 72 milyar euroya çıkardı ve yaklaşık 5 yıllık istikrarlı büyümeyi sona erdirdi.
Ekonomistler, bankacılık sektöründe bu ay yaşanan kargaşanın kredi verenleri daha temkinli hale getireceğini ve kredi arzını daraltacağını düşünüyor.
Jefferies’teki bankacılık analistleri bir notta, “Kredi büyümesinin kısa vadede yavaşlamaya devam etmesini ve kısa vadeli oranların istikrar bulduğu ve ekonomik ortamın iyileştiği daha sonraki bir aşamada toparlanmaya başlamasını bekliyoruz” diyor.
Krizin faturası onlara çıktı: Credit Suisse için 40 bin çalışan feda edilebilir
https://10haber.net/2023/03/20/ubsten-tarihi-satin-alma-156666/
ABD’deki bankacılık krizi, kripto firmalarını denizaşırı ülkelere yönlendirebilir
ABD’de batan banka Sharon Stone’u da vurmuş: Servetimin yarısı gitti