Avrupalı otomobil üreticileri ‘elektrikli araç kışı’nı atlatmak için düzinelerce ucuz model planlıyor

Avrupalı otomobilcilerin Avrupa Birliği'nin yeni emisyon hedeflerine ulaşmak için daha çok elektrikli otomobil satmaları şart. Bunun için de ucuz modellerin üretimine yöneliyorlar. Hedeflere ulaşamazlarsa büyük cezalar ödeyecekler.

Ekonomi 13 Ekim 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Paris Fuarı'nda yeni modellerini görücüye çıkaracak olan Renault Renault son dönemde kârın beklenenin altında geleceğine ilişkin uyarı yapmayan tek büyük Avrupalı otomobil üreticisi.

Avrupalı otomobil üreticileri AB’nin yeni karbon emisyonu hedefleri ve Çin’den gelen sert rekabet nedeniyle “elektrikli araç kışı ”na hazırlanırken önümüzdeki yıl düzinelerce uygun fiyatlı elektrikli model üretimini planlıyor. Financial Times’ın haberine göre düşen talep nedeniyle sıkışan Avrupalı büyük üreticiler bu haftaki Paris Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkaracakları yeni araçlarla kaybettikleri pazar paylarını geri kazanmaya odaklandı. Renault CEO’su Luca de Meo bu ayın başlarında bir batarya geri dönüşüm projesini ve şirketin elektrikli araç işini destekleme planlarını açıklarken “Savaşmak için buradayız. Her yerde zorluklarla karşılaşıyoruz. Parkta yürümek gibi değil ama çok fazla potansiyel görüyoruz” demişti.

Renault son dönemde kârın beklenenin altında geleceğine ilişkin uyarı yapmayan tek büyük Avrupalı otomobil üreticisi. Volkswagen, Stellantis, BMW ve Mercedes-Benz, yoğun rekabetten, zayıf Avrupa talebine ve ABD’de artan stoklara kadar birçok cephede yaşanan sorunlar nedeniyle kâr beklentilerini aşağıya çekti.

 Otomobilciler 2030’a kadar 51 milyar euro ceza ödeyebilir

Sektör üzerindeki baskı yeni AB emisyon hedefleri gelecek yıl yürürlüğe girdiğinde yeniden artacak. Bu hedefler otomobil üreticilerinin filolarındaki karbon emisyonlarını elektrikli ve hibrid araçların oranını arttırarak aşağı çekmeleri ya da büyük para cezaları ödemeleri anlamına geliyor. Otomotivcilere göre, emisyon hedeflerine ulaşmak elektrikli araç satışlarındaki büyümenin son dönemde yavaşlamasıyla daha da zorlaşırken tüketiciler maliyet konusunda daha bilinçli hale geldi ve Almanya gibi büyük pazarlarda devlet desteği kesildi.

Danışmanlık şirketi AlixPartners’a göre Stellantis dışındaki bazı otomobil üreticileri  2030 yılına kadar toplam 51 milyar euro’ya ulaşabilecek cezalardan kaçınmak için hedeflerin sulandırılması veya ertelenmesi çağrısında bulundu.

Stellantis CEO’su Carlos Tavares cuma günü bir İtalyan Parlamento Komitesi’nde yaptığı konuşmada düzenlemelerin gerektirdiği gibi elektrikli araçlara geçişin otomobil üreticileri için önemli maliyetler getireceğini söyledi. Tavares “Tüketici daha fazla ödemek istemediği için fiyatın daha fazla artırılamadığı bir sisteme yüzde 40 daha fazla maliyet ekliyoruz” dedi.

Barclays analisti Henning Cosman küresel otomobil üreticilerinin Avrupa’da bu yıl 100’den fazla, 2025 yılında ise 70 civarında elektrikli araç modeli piyasaya süreceğini tahmin ediyor. Ancak satış yapmak için gereken daha ucuz fiyatların bir “elektrikli araç kışına” neden olabileceğini de sözlerine ekliyor. Cosman “Eğer bir tüketiciyseniz, bugün  elektrikli araç satın almanın neredeyse bir hata olduğunu hissediyorsunuz çünkü daha uzun menzilli ve daha yeni teknolojiye sahip ve büyük olasılıkla çok yakında daha düşük  fiyata daha iyisini alabileceğinizi biliyorsunuz. Bu gerçekten de aşağı doğru bir sarmal” diyor.

Çinliler yarı fiyatına elektrikli otomobil satıyor

Avrupalı otomobil üreticileri 2025 yılında daha ucuz modeller satma baskısı altında kalacaklarını bildiklerinden, bu yıl pazarın daha yüksek fiyatlı  ucuna odaklandı. Bu da onları, bazı modellerine Avrupa’da  20.000 euro fiyat etiketi koyan Çin’in BYD ve Xpeng gibi devleriyle rekabet edemez hale getirdi.  Transport & Environment adlı sivil toplum kuruluşuna göre bu rakam,  Avrupa’da bir elektrikli aracın ortalama fiyatının yaklaşık yarısı.  AlixPartners’dan Alexandre Marian “Bir fiyat savaşı olabilir, ancak Avrupalıların bunu kazanabileceğinden emin değilim” diyor.

Elektrikli araçlar gelecek yıl yapılması beklenen yeni indirimlerden önce bile otomobil üreticileri için zaten daha az kârlı. Barclays’e göre sektör genelinde brüt kâr marjları içten yanmalı motorlu modellere göre yaklaşık yüzde 15 daha düşük.

Paris Otomobil Fuarı’nda Stellantis’in Çinli ortağı Leapmotor tarafından üretilen 20.000 euronun altında fiyatlı  bir otomobil de dahil olmak üzere bazı ucuz modeller  sergilenecek. Renault, fiyatı yaklaşık 25.000 euro olan elektrikli R5 için şimdiden sipariş almaya başladı. Bir başka Stellantis markası olan Citroën ise C3 Aircross kompakt SUV gibi modelleri sergileyecek. Ancak elektrikli olmayanların fiyatının  20.000 Euero civarında olduğu düşünülürse ucuzun pek de ucuz olamayacağı görülüyor.

Avrupalıların pazar payı yüzde 15’e düştü

Renault’nin araştırmasına göre  AB’li otomobil üreticilerinin emisyon hedeflerine uymak için Avrupa pazar payının yüzde 20 ila 22’sine ihtiyaçları var.  Ancak şu anda pazar payları yüzde 15’in altında inmiş durumda.

Analistler, otomobil üreticilerinin daha temiz araçlar satan rakip gruplardan emisyon kredisi satın almaları halinde hedeflere ulaşılabileceğini söylüyor. Ancak hedeflerin en uzağında kalan Volkswagen ve Ford gibi şirketler için bunun maliyeti  kârlarını muhtemelen daha da aşağı çekecek.

Otomobil fuarı öncesinde Fransız otomobil lobisi PFA’nın başkanı Luc Chatel RTL radyo kanalına elektrikli araçlara geçiş için “üreticilerin ve tüm sektörün milyarlarca avro yatırım yaptığını” söyledi. Chatel endüstri için “ciddi tehlike” konusunda uyarı da bulunarak  “Tüketiciler artık bunu takmıyorlar. Bu da üreticilerin önümüzdeki yıl Avrupa’ya ceza ödemek zorunda kalacağı anlamına geliyor ki bu oldukça gerçeküstü bir durum” dedi.

Çinli elektrikli araçlardan AB de gümrük vergisi alacak; Pekin misillemeye hazırlanıyorÇinli elektrikli araçlardan AB de gümrük vergisi alacak; Pekin misillemeye hazırlanıyor

Avrupa Komisyonu'ndan Tesla'ya vergi kıyağıAvrupa Komisyonu’ndan Tesla’ya vergi kıyağı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.