Daha birkaç gün önce Türkiye’den Avrupa Birliği’ne gönderilen Antep fıstığında kanserojen zehirli madde aflatoksin çıkmıştı, şimdi de kuru incirde aynı madde saptandı. Norveç’e ihraç edilen susamda ise salmonella çıktı.
Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine gönderilen taze sebze meyvadan kuru incire, Antep fıstığına ve susama kadar pek çok şeyde zehir çıkıyor.
Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) Türkiye’den Avrupa’ya giden kuru incirlerde yüksek oranda Aflatoksin B1 tespit edildiğini duyurdu.
Daha birkaç gün önce aynı kurum Türkiye’den giden antep fıstıklarında da aflatoksin bulmuştu.
Aflatoksin, kurutulmuş gıdalarda sağlıksız şartlarda uzun bekletme sonucu oluşan bir zehirli madde ve kansere sebep olduğu için yasaklı.
Avrupa Komisyonu’nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı RASFF’nin duyurduğuna göre İtalya, sınır kontrolünde Türkiye’den gelen kuru incirlerde Aflatoksin B1 tespit etti.
Sınırda yapılan analizlerde tespit edilen 22,7 ± 3,0 µg/kg – ppb. İzin verilen limitse 6 µg/kg – ppb. Yani 3,6 kat daha fazla zehirli madde tespit edildi.
Toplam Aflatoksin için izin verilen limitse 10 µg/kg – ppb. Analiz sonuçlarında tespit edilen miktar, 25,8 ± 3,1 µg/kg – ppb. Yani yaklaşık 2,5 katı.
Tarım ve Orman Bakanlığı sitesinde şu tanım yer alıyor: “Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En zehir etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen Aflatoksin B1’dir.”
Bakanlık sitesinden ayrıca, ‘tüketicilerin korunması için ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alındığını ve bakanlığa bağlı laboratuvarlarda analiz edildiğini’ belirtiyor: “Zararlı olabilecek miktarda aflatoksin içeren gıda ve yemler tüketime sunulmaz.”
Norveç’e giden susamda da salmonella bakterisi
Yine Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) Türkiye’den Norveç’e ihraç edilen susamlarda da salmonella tespit edildiğini açıkladı.
Avrupa Komisyonu’nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı RASFF’nin ilan ettiğine göre Norveç, sınır kontrolünde Türkiye’den gelen kabuklu susamlarda salmonella tespit etti. Norveç, susamları ‘tehlikeli’ koduyla geri gönderdi.
İşin ilginci, Türkiye’de sınırlı bir alanda susam üretiliyor ve bu üretim Türkiye’nin kendi tüketimine yetmiyor, o yüzden her yıl susam ithal ediliyor. Net olarak susam alıcısı olan bir ülkenin bu susamları ihraç etmesi çok da rastlanan bir durum değil.