Erdoğan, BAE’den mutlu ayrıldı: 50,7 milyar dolarlık anlaşma
BAE kara parayı aklama ve terörün finansmanı konularında riskli ülkelerin yer aldığı 'Gri liste'den çıkartıldı. Türkiye'nin kripto paralar konusunda düzenleme yapması durumunda haziranda listeden çıkartılması bekleniyor.
Ortadoğu’nun en önemli finans ve ticaret merkezlerinden Dubai’nin bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri yasadışı para akışı riski taşıyan ülkeler listesinden çıkarıldı. Mali suçlarla mücadele etmek için ülkeleri gruplayan bir kurum olan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) BAE’yi riskli kabul edilen ve yirmiden fazla ülkeden oluşan “gri listeden” çıkardı.
Milyonerler, bankacılar ve hedge fonlar için bir çekim merkezi olan Körfez ülkesi FATF’nin bankaların değerli metal ve taşların yanı sıra gayrimenkulleri de içeren kara para aklama ve terör finansmanı riskini vurguladığı 2022’de yakından inceleme altına alınmıştı.
Ülke Devlet Başkanı Mohamed bin Zayed el Nahyan’ın kardeşi Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed el Nahyan öncülüğünde kara para aklamayı önleme çabalarını destekleyerek listeden çıkmayı öncelik haline getirmişti.
BAE tarafından alınan önlemler arasında mali soruşturmaların ve kovuşturmaların artırılması, uluslararası iş birliğinin artırılması ve sanal varlık düzenlemesinin uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmesi de yer alıyor.
BAE merkezli düşünce kuruluşu Re/think Direktörü John Kartonchik kararın ülkeye güveni artırabileceğini ve daha fazla sermaye çekmesine katkı sağlayabileceğini söyledi.
İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir bankacı bankaların ülkedeki zengin müşterilerle çalışmasının sektörde maliyetleri de azaltabileceğini söyledi.
BAE gri listede olmasına rağmen dünyadaki zenginleri cezbetmeye devam etti ve Ukrayna savaşının başlamasının ardından kripto para şirketleri ve Ruslar için giderek daha popüler bir destinasyon haline geldi.
Öte yandan FATF’nin kararı Avrupalı yetkililerin değerlendirmeleriyle çelişiyor. Avrupa Birliği Güney Afrika, Kuzey Kore ve Afganistan gibi ülkelerin yanı sıra BAE’yi de kara para aklama ve terörün finansmanı açısından yüksek riskli ülke olarak kabul ediyor.
Biirliğin mali piyasalar gözlemcisi ESMA geçen yıl Avrupalı bankaların ve diğer finans kuruluşlarının Dubai Emtia Takas Kurumu ile ticaret yapmasını yasaklamıştı.
2021 yılında gri listeye giren Türkiye’nin de haziranda çıkarılması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücünün gri listesinden çıkışı sürecinde son aşamaya gelindiğini belirterek “FATF ekibi tarafından Türkiye’ye yapılacak ziyaret akabinde hazırlanacak değerlendirme raporu haziran ayındaki Genel Kurul toplantısında ele alınacak ve bu toplantıda ülkemize yönelik gri liste kararının kaldırılması bekleniyor” demişti.
Edinilen bilgiye göre FATF gri listeden çıkarmak için Türkiye’nin öncelikli olarak kripto para düzenlemelerini yapmasını ve bu konuda yasa çıkartmasını bekliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da bu konuda çalışmalarını hızlandırdığı öğrenildi.
FATF tarafından 2021 yılında kara para aklamayla ilgili yeterli güvenceye sahip olmayan ülkelerin dahil edildiği gri küresel listeye alınan Türkiye bu listeden çıkmak için geçen yıl eylül ayında harekete geçti. Gri listede olduğu için Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye yatırım ve finans kuruluşlarının ilgisinin azaldığı ifade edilirken 2024 yılı içinde listeden çıkmayı hedefleyen Türkiye Adalet Bakanlığı bünyesinde 81 ilde Cumhuriyet Başsavcılıkları bünyesinde “aklama” büroları kurdu. Gri listeden çıkışla ülkeye şeffaf, kaliteli sermaye akışı sağlamak amaçlanıyor.
FATF kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele konularında eksiklikleri olmakla birlikte kendisiyle işbirliği yapan ülkeleri gri listeye alıyor. 2023 Ekim sonu itibarıyla gri listede BAE’nin yanısıra Barbados, Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Cebelitarık, Haiti, Jamaika, Mali, Mozambik, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Türkiye, Uganda, Vietnam ve Yemen bulunuyordu.