Çin dışişleri bakanı beş yıl aradan sonra ABD’de
ABD’deki etnik pazarın tüketim alışkanlıklarını ve büyüme potansiyelini fark eden bir Türk şirketi Amazon'a rakip çıktı, yıllık yüzde 310 büyüme hızına ulaştı. Evlere gıda dağıtımı yapan Bakkal'ın hedefi kısa sürede halka açılmak.
Amerika’da bir hesaba göre, ülkeye son 3 yılda, yani Başkan Joe Biden’ın döneminde 15 milyondan fazla yabancı göçmen geldi. Bu öyle bir furya ki, birkaç yıl öncesine kadar ABD’ye göç veren ülkeler arasında ihmal edilebilir sayıları nedeniyle adı bile anılmayan Türkiye de artık listede. Türkiye’den ABD’ye gidiş için Meksika üzerinden bir rota oluştu, bu rota çeşitli diplomatik sıkıntılara da neden oluyor.
Ama bir de madalyonun öteki tarafı var. ABD’ye ulaşmayı başaran Türkler ve diğer etnik gruplar, ister istemez evlerini, ülkelerini, kültürlerini özlüyor, bizdeki yaygın deyişle artık ‘gurbetçi’ durumuna düşmüş bu kişiler ‘sıla hasreti’ çekiyorlar. Sıla hasretini biraz olsun gidermenin en kolay yolu ise özlediğiniz yemekleri yemek, alıştığınız maddeleri tüketmek.
İşte bu hasret, üç Türk için bir iş kapısı oldu. Hem de dikkat çekici bir iş.
Şirkete çocukluklarındaki mahalle bakkalından esinlenerek “Bakkal” ismini veren üç Türk ortak, başta Türkler olmak üzere bu etnik pazar için bir online gıda alışveriş sitesi açtı. Bakkal, yıllık yüzde 310’luk büyüme ile Amerika Birleşik Devletleri’nde dikkat çekmeye başladı.
Şirket yönetimine göre Bakkal Amerika Birleşik Devletleri’ne son dönemde göç eden insanların aradığı gıda ürünlerini karşılamada ülkenin yeni Amazon’u olma yolunda ilerliyor. Uygulama üzerinden siparişleri alan şirket depoları ve anlaşmalı marketler üzerinden istekleri temin ederek evlere ekipleriyle dağıtımı yapıyor. Kaliforniya merkezli operasyonun önümüzdeki kısa dönemde diğer eyaletlere de yayılması için planlama başladı.
2023 resmi bağımsız raporlarına göre 66 milyon dolar değerlemeye ulaşarak melek yatırımcılara 20 kat kazandıran Bakkal’ın kurucu CEO’su Murat Karslıoğlu, ABD’de teknoloji ve girişimcilik alanında daha önce üç farklı start-up kuran bir isim. Karslıoğlu şunları söylüyor:
“Önümüzdeki iki yılda kullanıcı sayımızı 4,5 milyona çıkarma hedefimiz var. Kısa sürede de ABD’de borsaya açılacağız. ABD’nin 2030’da gıda ithalatı yarım trilyon doları aşacak. Bu da, Bakkal’ın bu pazarda büyük bir oyuncu olma potansiyelini gösteriyor. Özellikle Türkiye menşeli ürünlerle başlayan bu yolculuk, şirketin pazar payını artırarak Unicorn olma yolunda attığı somut adımları temsil ediyor. Amerikan gıda pazarındaki tüketici tercihlerini ve taleplerini derinlemesine analiz ederek popüler ürünleri tespit ediyoruz. Bu süreç de, 11 aşamalı bir programı içerir ve ürünlerin pazarlama stratejilerinden lojistik düzenlemelerine, FDA uyumundan etiketleme ve paketleme gerekliliklerine kadar bir dizi kritik konuyu kapsar. Böylece ürünlerin Amerika pazarında başarılı bir şekilde yer almasını sağlayacak temeli oluşturuyoruz. Yani her şey yasal ve profesyonel.”
Yatırımcılar için Bakkal ekonomik getirisi yüksek bir girişim olmanın ötesinde sosyal-kültürel bir misyon da taşıyor. Göçmen ve mülteci topluluklarına yönelik iş ve kariyer imkanları ABD’deki göçmen toplumuna katkısını gösteriyor.
2021’de kurulan ve pandemide insanların evde sıkışmışlığını fırsata çeviren Bakkal Corporation son altı aydır Ankara ve İstanbul’da da temaslarına başladı. Çok sayıda da ihracatçıya sipariş veriliyor. Türkiye’den ihracatı daha artırmak ve işbirliği tavsiyeleri almak amacı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ticaret Bakanlığı ile görüşmeler yapmak istediklerini belirten Bakkal yetkilileri yerel seçimlerden sonra ziyaretlerine başlayacaklar. Ayrıca Türkiye’den de iş dünyasından bazı isimlerin Bakkal’a yatırım için görüşmelere başladığı belirtiliyor.