Korhan Berzeg kaybolalı 300 günü geçti; ailesi de ümidi kesti
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın'ın göreve gelir gelmez ilk işi planlama ve kalkınma şirketi kurmak olmuş. İlk etapta köyden göçü azaltmak için tarımsal kalkınmayı öncelemişler. Şimdi sırada 13 milyar liralık altyapı yatırımları var.
Balıkesir’de planlı kalkınmanın temeli atıldı. Mart ayında seçilen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ilk etapta yapılması gerekenleri tespit ettiklerini ve hedeflerine ulaşmak için de düğmeye bastıklarını söylüyor. İlk yaptıkları da bir planlama ve kalkınma şirketi kurmak olmuş.
Türkiye’ye yaptığı büyük katkıların ardından 2011 yılında bilinmeyen bir sebeple kapatılan Devlet Planlama Teşkilatı’nı örnek aldıklarını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ulusal ve uluslararası üniversitelerden akademisyenlerin ve iş dünyası temsilcilerinin bir arada çalıştığını ifade ediyor ve “Yerelden planlı bir şekilde büyük bir kalkınma hamlesi başlatıyoruz. İddia ediyorum gerçek anlamda Türkiye’nin en sonuç odaklı çalışan planlama şirketi olacak” diye konuşuyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ekonomi gazetecileriyle bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Balıkesir’de planlı kalkınma dönemini başlattıklarını belirten Akın tarımsal kalkınmaya büyük önem verdiklerini belirterek yapılacakları şöyle anlatıyor:
“Dedik ki önce ürünleri planlayalım. Sonra vatandaşa gidelim. Diyelim ki kardeşim bunu ekin bunu biz alacağız. Alım garantisi veriyoruz. Bu yöresel ürünleri katma değeri yüksek ürünlere çevirirsek çiftçi köyünü terk etmeyecek. Bir de Bağyaş diye bizim tarımsal kalkınma için üretim yaptığımız şirketimiz var.”
Bu konudaki çalışmalarının örneği olarak da Gömeç’in uzun bamyasının kurutulup cips haline getirilerek paketlenmesini gösteriyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi üreticinin kilosunu 70 liradan satamadığı bamyayı 90 liraya almış, kurutup cips haline getirerek paketlemiş ve şimdi de ABD’de kilosunu 40 dolara satacağı alıcıyı bulmuş. Bamyanın en büyük üreticisi Gömeç’ten 10 ton bamya almışlar ve sonraki yıllarda da devamı gelecekmiş. Fasulye, nohut gibi ürünleri de değerlendirdiklerini de anlatıyor Ahmet Akın. Köylere domates ziyan olmasın diye salça makineleri dağıtılmış.
Akın kırsalda ve köylerde üreticinin tarıma ve toprağa küstürüldüğü için kentlere göç ettiğini belirtirken kent yoksulluğunun da tehlikeli boyutlara ulaştığını ifade ederek şunları söylüyor:
“Bu kadar geniş, verimli arazileri olup da kent yoksulluğuna mahkum ettirilen bir Türkiye veya Balıkesir olamaz. Onun için aslında merkezi yönetimle yerel yönetimin birlikte hareket etmesi lazım. Ama mevcut ekonomi politikalarıyla, tarım politikalarıyla bunun yeteri kadar mümkün olamayacağını görüyorum. Defalarca da bunu dile getirdik. Onun için biz elimiz değil kendimizi taşın altına koyduk.”
Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Balıkesir’in en iddialı olması gereken alanlarda dahi çok gerilerde olduğunu ve bunu değiştireceklerini söyleyen Akın “2017 yılında Ticari Bakanlığı’nın verilerine göre Balıkesir İllerarası Sosyoekonomik Gelişmişlik Bakımından 15. sıradaydı, bugün 24’ücü sıraya düşmüş. Benim neyi devraldığımızı anlatmam lazım. Çok kötü. Aşağı yönlü bir trend vardı. Mesela Balıkesir gibi bir yer göç verir mi? Veriyordu. Evet veriyordu. İşsizlik oranı eğer veriler doğruysa 2023 yılında yüzde 5.98. Ama bende şu anda on dört bin iş başvurusu var. Belediyemizde çalışan sayısı on iki bine yakın. Tüm bu verilerin ışığında planlama yapıyoruz. İstihdam ve kariyer ofisleri açıyoruz” diyor.
Akın’ın bir diğer hedefi de “Yıllardır İstanbul’la İzmir arasına sıkışmış kalmış” bir yer olarak tanımladığı Balıkesir’i gelip geçilecek değil, gezilip görülecek yer haline getirmek. “Altyapıda 81 il arasında 50. sıradayız. En iddialı olmamız gereken tarımda sürekli bir geriye gidiş yaşanmış. Turizmde 10-11. sıradayız. Konuştuğumuz yer neresi bizim? Balıkesir, Edremit, Ayvalık, Kaz Dağları, Alaçam Dağları. Yani bizim Balıkesir’de şu anda yamaç paraşütü bile yapabiliyorsunuz. Mesela büyük ve küçük sebze meyve üretiminde 18. sıradayız” diyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı yapılacak çok iş bulunduğunun altını çiziyor.
Tüm bu hedefler için ayrı ayrı planlama yaptıklarını belirten Akın “Bu amaçla kurduğumuz planlama şirketimiz Türkiye’nin kapatılan Devlet Planlama teşkilatı gibi çalışıyor” diyor.
Balıkesir’de birçok ilçede ciddi bir altyapı sorunu var. Kanalizasyon sisteminin yetersizliği nedeniyle Edremit Körfezi kirlenme riskiyle karşı karşıya bulunurken yaz mevsiminde birçok ilçede su sıkıntısı yaşanıyor. Önceki belediye başkanlarının bu konudaki duyarsızlığı ve tutarsız tercihleri sorunları büyütmüş.
Akın’ın hedefi Körfez bölgesine aralarında kanalizasyon ve su sisteminin de bulunduğu 10 maddelik bir altyapı yatırım paketi için 12-13 milyar TL’lik kaynak bulmak. Bu yatırımlarla Körfez bölgesinin tamamının altyapı sorununu çözeceklerini ifade eden Akın şunları söylüyor:
“CHP olarak 74 yıl sonra kazandığımız Balıkesir’de karşılaştığımız tabloda arıtma sistemimiz yok. Sahil şeridinde yok. Olan yerler de yeteri kadar çalışmıyor. Bazı yerler fosseptikle işi idare ediyor. Körfez bölgemizde komple arıtmayla ilgili çalışma yapıyoruz. Çok büyük bir yatırım yapacağız. Neredeyse bütçemiz kadar. Yapmak zorunda olduğumuz ilk 10 yatırımı planladık. En az 12-13 Milyar TL körfez bölgesine altyapı yatırımı yapmaya hazırlanıyoruz. Kredi çalışmalarımızı yapıyoruz. İller Bankası başta olmak üzere Dünya Bankası, Fransız Kalkınma, EBRD, Japonya hepsiyle görüşüyorum. Başlasak iki buçuk yılda tamamlarız. Körfez tarafının öncelikle mesela Ayvalık Güre’den başlayarak Güre, Altınoluk, işte o komple o incimiz bizim o körfezimizin komple altyapı sorununu çözeceğiz. Şebekelerde yüzde yetmiş su kaçağımız var. Türkiye’de bir numara. Gelir gelmez Ayvalık’ta isale boru hatlarını yenilemeye başladım. Çünkü her yenilediğimiz kar olarak bize gelecek. Geçtiğimiz yıllarda 3,5 milyar lira kredi alınmış mesela. O para olmuş faiziyle 6 milyar. Ama ortada yatırım yok. Mecliste sordum ne yaptınız bu paraları diye. Yok çünkü. Biz bunlarla ilgili tek tek dosyaları veriyoruz. Bu sorun her şeyden önce çevre ve sağlık sorunu. Çocuklarımız buralarda büyüyor. Onların geleceğini ve sağlığını korumak için bu yatırımları yapmak zorundayız. Misafirlerimizi daha temiz bir Körfez’le buluşturacağız. İsale hattı yatırımlarıyla su kaybını yarı yarıya azaltacağız. Alternatif su kaynaklarını arıyoruz. Ayvalık gibi merkezlerde yaz ve kış nüfusu arasında çok büyük farklar oluyor. Bulduğumuz suyu da ziyan etmememiz lazım.”
Balıkesir’de planlı kalkınma dönemini başlattığını vurgulayan Akın ilde geliştirecekler modelle konut sorununun çözümüne de katkıda bulunacaklarını ifade ediyor. Sosyal konutla ilgili geliştirdikleri model hakkında kısa bilgi veren Akın “Belediyenin arazileri var. Araziyi müteahhide ya da konut yapmak isteyene satmak yerine inşaatı kendi şirketimizle yapacağız. Bir kısmını vatandaştan peşin alacağız. Geri kalanını da ödenebilir taksitler halinde tahsil edeceğiz. Konutların fiyatları vatandaşın ödeyebileceği düzeyde olacak” diyor.