Bankaların Elon Musk’a Twitter için verdiği 13 milyar dolarlık kredi başlarına bela oldu

Aralarında Bank of America ve Morgan Stanley'nin de bulunduğu yedi bankanın Elon Musk'a Twitter'ı alması için 2022 yılında verdikleri yaklaşık 13 milyar dolarlık kredi yaklaşık iki yıldır 'askıda' kalınca bilançolarına büyük yük oldu.

Ekonomi 25 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Elon Musk'ın Twitter'ı alma sevdası, ona kredi veren ABD'li yedi bankanın da başını yaktı.

Elon Musk’ın 2022 yılında Twitter’ı rekor bir rakam olan 44 milyar dolar ödeyerek satın alması, hem tazminatsız ayrılmak zorunda kalan eski çalışanların hem de satın alma için kredi veren bankaların başını ağrıtmaya devam ediyor. Elon Musk’ın Twitter’ı satın almak için borç aldığı 13 milyar dolar, 2008-09 mali krizinden bu yana bankalar için en kötü birleşme-finansman anlaşmasına dönüştü. Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan makaleye göre, aralarında Morgan Stanley ve Bank of America’nın da bulunduğu anlaşmaya dahil olan yedi banka, milyarderin holdingine, şu anki adı X olan sosyal medya platformunu Ekim 2022’de özel sektöre devretmesi için borç verdi. Devralmalar için kredi sağlayan bankalar genellikle bilançolarından çıkarmak için borcu hızlı bir şekilde diğer yatırımcılara satarak ücretlerden para kazanırlar. Ancak bankalar X’in zayıf mali performansı nedeniyle büyük zararlara uğramadan borcu elden çıkaramadılar ve krediler bilançolarında “askıda” kaldı. Anlaşmaya dahil olan kişilere göre, ortaya çıkan zararlar bankaların kredi defterlerini zayıflattı, hatta bir bankanın birleşme departmanının tazminatını azaltan bir faktör oldu. Musk’a verilen kredilerin değeri 44 milyar dolarlık satın alma işleminin tamamlanmasının ardından hızla düştü. Ancak yeni analizler, sürekli düşük performanslarının anlaşmayı nasıl tarihi bir noktaya getirdiğini gösteriyor.

En uzun süre askıda kalan kredi bankaların kârını düşürdü

PitchBook LCD’nin verilerine göre, Twitter kredileri araştırma şirketinin tüm kayıtlarına sahip olduğu 2008-09 finansal krizinden bu yana satılamayan tüm benzer anlaşmalardan daha uzun süre askıda kaldı. O dönemde çok daha fazla askıda anlaşma vardı ancak o dönemde bankalar genellikle kredileri verdikten sonra yaklaşık bir yıl içinde askıdaki borçlarının çoğunu satabiliyor ya da silebiliyorlardı. Askıda kalan anlaşmalardan biri -2007’de 20 milyar dolarlık tamamı borçlu bir satın alma- Twitter’dan daha büyüktü ancak bankalar çeki yazdıktan yaklaşık 12 ay sonra iflas etti.

Chicago Üniversitesi’nde finans profesörü olan ve 1980’lerden bu yana bu tür anlaşmaları takip eden Steven Kaplan, Twitter’ın sadece 2008 finansal krizinden bu yana dolar bazında en büyük askıya alınan anlaşma değil, tüm zamanların en büyüklerinden biri olduğunu belirterek “Krediler, gördüğümüz diğer askıdaki anlaşmalardan çok daha uzun süre bankalar üzerinde baskı yarattı” dedi.

Anlaşmaya dahil olan kişilere göre, Musk’ın bile aşırı değerli olduğunu söylediği bir anlaşmayı üstlenmeyi kabul eden bankalar bunu büyük ölçüde dünyanın en zengin insanına bankacılık yapmanın cazibesini kaçırmamak için yaptı. Musk ve diğer yatırımcılar şirketi satın almak için yaklaşık 30 milyar doları gözden çıkararak işlerin ters gitmesi ihtimaline karşı bankalara bir miktar destek verdiler.

Aralarında Barclays, Mitsubishi UFJ Financial Group, BNP Paribas, Mizuho ve Société Générale’in de bulunduğu bankalar X kredilerinden yüklü faiz ödemeleri alabildi. X’in faiz yükümlülüklerini karşılayabilmesi ve kredilerin vadesi geldiğinde anaparayı geri ödeyebilmesi halinde bankalar yine de nihai olarak bütünlük sağlayabilir.

Musk’ın satın almasından yaklaşık iki yıl sonra bile X hâlâ finansal krizden çıkmaya çalışıyor. Şirket geçen yıl değerinin yarıdan fazla düşerek yaklaşık 19 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Twitter kredilerinin iki yıllık vadesi hızla yaklaşırken, bazı bankalar kredilerin değerini yüz milyonlarca dolar düşürdükten sonra bile bankalar bunları satmak için harekete geçmedi. Borçlardan kaynaklanan kağıt üzerindeki zararlar banka kârlarını azalttı ve yüksek riskli kredileri doğrudan bilançoda tutmak düzenleyicilerin daha fazla incelemesine neden oluyor. Bazı kişilere göre, Twitter ve diğer askıda kalan anlaşmalar nedeniyle, bazı bankalar birleşme-finansman anlaşmalarına sermaye sağlamak için ne kadar kredi verdiklerini de azalttı. Twitter kredileri, diğer askıda kalan anlaşmalarla birlikte, bazı bankaların pazar paylarının yakından izlendiği yatırım bankacılığı lig tablolarındaki konumlarının düşmesine yardımcı oldu. Bu sıralamalar bankaların kendilerini müşterilerine nasıl pazarladıklarının önemli bir parçasıdır ve ücretleri etkileyebilir.

Maaşlar düşünce genel müdürlerin yarısı bankadan ayrıldı

Askıdaki krediler bazı yatırım bankacılarının yıllık maaşlarının düşmesine neden oldu. Barclays’in birleşme ve satın alma ekibindeki üst düzey yatırım bankacılarına geçen yılın başlarında New York’ta düzenlenen bir yemekte, odadaki herkesin ücretinin bir önceki yıla göre en az yüzde 40 oranında kesileceği söylendi. Kaynaklara göre, bankanın performansına zarar veren birkaç asılı anlaşma vardı ancak X açık ara en büyüğüydü. Kaynaklara göre, bankacılara o yılki ikramiyeleri ödendikten sonra, Barclays’in 200’den fazla genel müdüründen yaklaşık 50’si şirketten ayrıldı.

Twitter'ın eski yöneticisi X'e dava açtı; 20 milyon dolarını istiyorTwitter’ın eski yöneticisi X’e dava açtı; 20 milyon dolarını istiyor

Eski Twitter yöneticilerinden Elon Musk'a 128 milyon dolarlık tazminat davasıEski Twitter yöneticilerinden Elon Musk’a 128 milyon dolarlık tazminat davası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.