Bayraktar büyük bir atak yaptı, İtalya’nın sembol uçak şirketi Piaggio’yu satın aldı

Kızılelma adlı jet motorlu SİHA’sına motor geliştirmeye çalışan Baykar stratejik bir hamle yaptı ve İtalya’nın sembol havacılık şirketi Piaggio’yu satın aldı. Piaggio iş jetleri ve uçak motoru da üretiyor. Çok önemli bir gelişme.

Bilim Teknoloji 28 Aralık 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin savunma sanayiinin ve havacılık sektörünün en büyük sivil şirketi olan Baykar, stratejik bir hamle yaparak İtalya’nın bir çeşit sembol şirketi olan Piaggio Aerospace’i satın aldı.

Bu satın almayla Baykar uzun süredir arayış içinde olduğu jet motoru yapma kapasitesine de sahip hale geldi. Ayrıca Piaggio’nun zaten iyi işleyen bir iş jeti üretim programı da var, yani satın almanın kendisi de iyi yönetilirse kârlı olabilir.

Baykar veya kamuoyunda daha çok bilindiği haliyle Bayraktar, Türkiye’nin insansız hava araçları konusunda öncü şirketi. Ürettiği TB2 ve TB3 model insansız hava araçları silah da taşıyabiliyor ve bugüne kadar pek çok aktif savaş alanında da büyük başarılar elde etti, o sayede dünyada pek çok ülkeye satılıyor.

Bayraktar, pervaneli motorla çalışan TB2 ve TB3’ün sonrasında jet motorlarıyla çalışan, dolayısıyla havada çok daha hızlı ve yüksek manevra kabiliyetine sahip Kızılelma’yı geliştirdi, bu insansız hava aracının ilk prototipi yapıldı ve uçtu da.

Kızılelma’ya motor aranıyordu

Ancak şirket bir türlü Kızılelma’nın seri üretimine geçemedi, çünkü bu insansız hava aracına yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiş bir jet motoru bulmak gerekiyordu. Ancak o zaman bu aracı yurt dışına ihraç etmek ve herhangi bir dış kısıtlama olmadan üretmek mümkün olacaktı.

Motor geliştirme çalışmaları türlü çeşitli aşamalardan geçti, bir Ukrayna jet motoru şirketiyle anlaşma da imzalandı ama Rusya bu şirketin üretim tesislerini yerle bir edince anlaşma uygulanamadı.

Baykar’ın stratejik ortağı Kale Savunma Grubu, İngiliz jet motoru üreticisi RollsRoyce ile ortak üretim planlıyordu bu da gerçekleşmedi.

Şimdi Bayraktar kardeşler bu jet motoru sorunlarına kalıcı bir çözüm buldular, İtalyan Piaggio’nun kendi geliştirdiği ve patenti ile lisansına sahip olduğu çeşitli jet motorları var, ayrıca şirketin mühendislik kapasitesi yeni motorlar geliştirmeye de elverişli. Bu satın almayla Kızılelma projesi yeniden canlandı ve hız kazanacak gibi duruyor.

Uçak işi zayıflayınca Vespa motosikleti yapan şirket

İtalyan şirketi Piaggio 140 yıllık geçmişi olan bir mühendislik şirketi. Bu şirket 2. Dünya Savaşı’nda İtalyan hava kuvvetlerinin en büyük uçak üreticisiydi, yaptığı P.108 adını taşıyan ağır bombardıman uçağı oldukça iyi bir performansa sahipti.

Ancak 2. Dünya Savaşı’nda İtalya kaybeden tarafta kalıp müttefiklerce işgal de edilince bu uçak fabrikası birden işlevsiz kaldı. Şirketin sahipleri, mevcut mühendislik ve tasarım kapasitesiyle dünya çapında bir tasarım harikası olan meşhur Vespa motosikletlerini ürettiler.

Şirket zaman içinde havacılık işine geri döndü. Şirketin tesisleri İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yeniden inşa edildi. 1957’de Piaggio Aerospace’in ilk genel maksatlı uçağı P.166 ve P.166M havalandı. Bu uçaklar hem gücüyle hem de tasarımıyla uluslararası çapta beğeni kazandı.

1960’larda jet motoru geliştirmeye başlayan şirket, 1964 yılında ilk jet motorlu uçağı PD-808’i gökyüzüyle buluşturdu. Farklı varyantları olan uçak, iş jeti olarak hizmet verdi.

Gökyüzünün Ferrari’si

P.136 deniz uçağı, P.149 eğitim uçağı da geliştiren Piaggio Aerospace, 1986 yılında yıllar süren araştırmalarının ardından yeni nesil iş uçağı P.180 Avanti’yi geliştirdi. Şirket için yeni bir dönemin kapısını aralayan bu uçak, havacılık sektöründe “gökyüzünün Ferrarisi” olarak nitelendirildi.

Geniş bir kabine sahip olan P.180 Avanti, 41 bin feet yüksekliğe çıkabiliyor. En hızlı pernaveli uçaklar arasında gösterilen model, şirketin havacılıktaki etkisini artırması açısından önem taşıyor. 1998’de P.180 modeliyle uluslararası pazarlarda adından söz ettiren şirket, bu gelişmeyle iş uçakları üretiminde öne çıktı.

Portföyünde insansız hava aracı da yer alıyor

Farklı amaçlara yönelik uçaklar da geliştiren Piaggio Aerospace, 2003 yılında P.166 uçağını yeniden tasarlanıp geliştirilerek P.166 DP1 adıyla hizmete sundu. Çift motorlu uçak, deniz devriye uçağı olarak hizmet verdi.

2005 yılında “gökyüzünün Ferrarisi” olarak nitelendirilen P.180 Avanti’nin yeni versiyonu Avanti II’yi duyuran şirket, iş jetlerindeki başarısını pekiştirdi. 8 yolcu taşıma kapasitesine sahip Avanti II, sınıfında öne çıkarak hızlı ve konforlu bir yolculuk imkanı sağlıyor.

Çeşitli dönemlerde küresel gelişmelerin de etkisiyle mali krizler yaşayan şirket, 2006’da Birleşik Arap Emlrlikleri merkezli Mubadala Development Company ile stratejik yeni bir ortaklığa imza attı. Bu ortaklığın ardından 2012 yılında şirket, P.180 Avanti uçağının platformunu kullanarak gelişmiş çok amaçlı devriye uçağını geliştirdi.

Piaggio Aerospace 2013 yılında ise Avrupa’nın ilk insansız hava aracı P.1HammerHead ile tamamen uzaktan kumandalı pilotajla ilk uçuşunu tamamladı. 6 bin 146 kilogram ağırlığındaki araç 16 saat havada kalabiliyor.

Şirket 2014 yılında P.180 Avanti modelinin daha verimli ve gelişmiş versiyonu olan Avanti EVO’yu kullanıma sundu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.