TCG Anadolu: F-35’lere niyet, TB3’lere kısmet

Türkiye’nin ilk kısa pistli anfibik savaş gemisi TCG Anadolu aslında dikey havalanan 16 F-35 uçağı taşıyacaktı. Ama Türkiye F-35 programından dışlanınca gemi SİHA gemisi oldu. Bayraktar'ın katlanır kanatlı TB3'ü başarılı iniş kalkışlar yaptı.

Bilim Teknoloji 27 Kasım 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin uzun yıllardır sahip olma hayalleri kurduğu uçak gemisinin küçük bir versiyonu TCG Anadolu. Resmi olarak bulunduğu sınıf literatürde LHD diye geçiyor, yani ‘Havuzlu helikopter gemisi.’

Tasarımı İspanya’dan alındı, Türkiye’de Sedef Tersanesinde inşa edildi ve 10 Nisan 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine resmen girdi.

TCG Anadolu için daha önce başka bir hiçbir savaş gemisi için yapılmamış bir uygulama da gerçekleştirildi, bu gemi günlerce İstanbul’da vatandaşlar tarafından gezilebildi. Gemi gezen herkese gurur veriyordu.

Türkiye bu savaş gemisini aslında halen F-35 savaş uçağı programının bir üyesiyken tasarlamış ve inşaya başlamıştı. Bu gemi için dikey iniş kalkış yapabilen 16 adet F-35B de alınacak ve böylece TCG Anadolu bir uçak gemisi olarak da hizmet verecekti.

Ama Türkiye Rusya’dan S-400 savunma sistemleri satın aldı diye F-35 programından dışlanınca TCG Anadolu’ya da işlev kazandırmak gerekti. İşte o aşamada Türk savunma sanayiinin başarılı şirketi Baykar’ın geliştirdiği fikir imdada yetişti. Bu gemi yine uçak gemisi işlevi görebilirdi, üstüne İHA ve SİHA’lar kalkıp inebilirdi.

 

Bir haftadır test ediliyor

Geminin 12 derecelik eğime sahip kısa pisti İHA ve SİHA’lar dahil uçak kalkışına uygundu. Bunun için proje geliştirildi ve ortaya TB3 adı verilen Baykar’ın en yeni versiyon İHA/SİHA’sı çıktı. Bu katlanır kanatlı yani uçak gemisindeki dark park alanları için özel olarak yapılmış uçan araçlar daha bir hafta önce TCG Anadolu’da ilk iniş kalkış testlerini başarıyla yaptı. Bu başarının haberi Türkiye’den önce Yunanistan medyasında oldukça büyük görüldü.

Aslında Bayraktar TB3 SİHA’nın TCG Anadolu’daki gemi testleri devam ediyor.

Bayraktar TB3 dün Çanakkale açıklarında seyreden TCG Anadolu gemisinden ikinci uçuş testinde de iniş destek ekipmanı kullanmadan iki iniş kalkış daha yaptı. 

Keşan’da gerçekleşen rampa testleri ile açık denizde sürdürdüğü yaklaşma testlerini tamamlayan Bayraktar TB3 SİHA, 19 Kasım’da TCG Anadolu’nun 12 derece eğimli rampaya sahip kısa pistinden başarıyla havalanmıştı. Ege ve Akdeniz’in buluşma noktasında 46 dakikalık tarihi test uçuşu gerçekleştiren Bayraktar TB3 aynı kısa piste hiçbir iniş destek ekipmanı kullanmadan başarıyla iniş yapmıştı.

Toplam uçuş 828 saati geçti

Bayraktar TB3 SİHA, 25 Haziran’da da Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen uçuşta 36 bin 310 feet irtifaya çıktığı Yüksek İrtifa Sistem Performans Testi’ni başarıyla tamamladı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, böylece kritik bir eşiği daha geçmiş oldu. Türk milli havacılık tarihinin irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait bulunuyor.

Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 828 saat 57 dakika havada kaldı. Milli SİHA, 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde yere inmeden 32 saat havada kalmış ve gökyüzünde 5 bin 700 kilometre yol katetmişti.

Milli SİHA, milli kamera

Bayraktar TB3 SİHA 26 Mart’ta da ilk kez ASELSAN tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. İcra edilen test kapsamında dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi.

Bayraktar TB3 SİHA katlanabilen kanat yapısının yanı sıra sahip olacağı kabiliyetlerle sınıfındaki lider insansız hava aracı olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyeti de bulunacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi sağlayacak.

İhracat şampiyonu

Baykar 2003 yılındaki İHA AR-GE sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. 2023’te 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar Türkiye’deki tüm sektörlerde en çok ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer aldı.

Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birini tek başına yaptı.

Dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketlerinden biri olan Baykar’ın halihazırda imzalanan sözleşmelerinin yüzde 97,5’i ihracat kaynaklı gerçekleşti. Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 10 ülke ile olmak üzere 35 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.