Türkiye’nin yıldızı sınır ötesi e-ticarette parlayacak
Çinli e-ticaret devi Temu’nun kurucusu Colin Huang, hayal kırıklığı yaratan ikinci çeyrek gelirleri nedeniyle şirketinin hisseleri bir günde yüzde 30'a yakın düşünce 'Çin’in en zengin insanı' unvanını kaybetti: Serveti 14,1 milyar dolar azaldı.
Popüler Çinli e-ticaret platformu Temu’nun sahibi olan PDD Holding Grubu’nun kurucusu Colin Huang “Çin’in en zengini” unvanını sadece 18 gün koruyabildi. Bu ayın başlarında Çin’in en zengin kişisi olan Huang hayal kırıklığı yaratan ikinci çeyrek gelirlerinin ardından pazartesi günü şirketin hisselerinin neredeyse yüzde 30 düşmesiyle servetinin yaklaşık 14 milyar dolar azaldığını gördü. Bu, en büyük bir günlük hisse kaybı olarak kayda geçti. Böylece Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde Çin’in en zengin insanı olarak ilk sırada bulunan Huang 35,2 milyar dolarlık net servetiyle dördüncü sıraya geriledi. Huang 8 Ağustos’ta ülkenin şişe su devi Zhong Shanshan’ı geçerek Çin’in en zengin insanı olmuştu. Böylece Zhong günü 50 milyar dolar servetiyle yeniden zirveye yükseldi.
PDD’nin gelirleri çeyreklik bazda analist tahminlerinin altında kalmış ve satışların yavaşlayacağı uyarısı yapılmıştı. Şirket CEO’su Chen Lei farklı cephelerde artan rekabet olduğunu ve dış zorluklar nedeniyle gelir büyümesinin kaçınılmaz olarak baskı altında kalacağını belirtmişti.
Eski Google mühendisi olan Huang PDD’yi 2015 yılında kurmuş, 2021 yılının başlarında Huang’ın net serveti 71,5 milyar dolara ulaşmıştı. Alışveriş platformu Temu diğer platformlara göre daha ucuz olmasıyla öne çıkıyor.
Türkiye’de 6 Ağustos’ta alınan kararla yurtdışından gelen siparişlerde ek gümrük vergisi düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle Temu gibi e-ticaret sitelerinden yapılacak yurtdışı alışverişlerde hızlı kargo alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürülmüştü.
PDD Çin’de yüksek işsizlik oranları ve düşen hane halkı geliri ile ekonomik bir gerileme yaşanırken beklentileri karşılayamadığını bildiren tek e-ticaret şirketi değil. Ultra indirimli ürünler satan benzer bir pazar yeri olan Alibaba haziran ayında net gelirinin yüzde 28,77 düştüğünü bildirmişti. CNBC temmuz ayında yayınladığı haberde genç tüketicilerin geçmiş kuşaklara kıyasla daha çok tasarruf ettiğini ve ultra düşük harcama hedefleri belirleme fikrinin ülkenin zayıflayan ekonomisi nedeniyle “intikam tasarrufu” adı verilen viral bir sosyal medya akımı haline geldiğini açıklamıştı.