‘Bitcoin’i kim icat etti’ muammasında ilk kez isim ortaya atıldı

HBO’nun yeni belgeseli "Money Electric: The Bitcoin Mystery, Kanadalı kripto para geliştiricisi Peter Todd’un Bitcoin'i icat eden Satoshi Nakamoto olabileceğini iddia ediyor ancak Todd, Bitcoin’i icat ettiğini kabul etmiyor.

Ekonomi 9 Ekim 2024
Hoback'in belgeselinde Todd’un, Bitcoin ilk ortaya çıktığında üniversite öğrencisi olduğu belirtiliyor.

Bitcoin’in mucidinin kimliği, internetin en uzun süredir devam eden ve en önemli gizemlerinden biri. Özellikle bu kişinin değeri on milyarlarca doları bulan bir kripto para yığını üzerinde kişisel kontrole sahip olabileceği düşünüldüğünde gizem daha da büyüyor. Şimdi yeni bir HBO belgeseli bu bilmecenin çözülebileceğini öne sürüyor. Belgeselci Cullen Hoback, Bitcoin’in mucidi olarak bilinen “Satoshi Nakamoto” takma adının arkasındaki kişiyi ortaya çıkardığını iddia ediyor.

Cullen Hoback 2021 yılında QAnon komplo teorisinin arkasındaki isimleri açıkladığı “Q: Into the Storm” belgeseliyle tanınıyor. Şimdi yeni belgeseli “Money Electric: The Bitcoin Mystery” ile Nakamoto’nun kimliğine dair yeni iddialarla gündemde. Hoback, Nakamoto’nun aslında Kanadalı bir geliştirici olan Peter Todd olduğunu öne sürüyor. Hoback’in belgeselinde Bitcoin ilk ortaya çıktığında Todd’un üniversite öğrencisi olduğu belirtiliyor.

İkna edici kanıt yok, ancak ilginç tesadüfler var

Hoback belgeselinde Todd’u Nakamoto takma adıyla kesin olarak ilişkilendiren tartışmasız bir kanıt sunmuyor. Ancak belgeselci, Todd’un Nakamoto olabileceğini öne sürmek için çeşitli forum gönderilerini ve ilginç tesadüfleri bir araya getiriyor. Washington Post’a verdiği röportajda Hoback “Çok güçlü bir argüman sunuyoruz ve izleyicinin kendi sonucuna varmasını istiyoruz” dedi.

Peter Todd ise iddiaları kesin bir dille reddetti. The Post’a gönderdiği bir e-postada Bitcoin’in mucidi olmadığını ve insanların Bitcoin’in kurucusunu aramayı bırakması gerektiğini söyledi. Todd “Bu soru hem aptalca hem de tehlikeli” diyerek Nakamoto’nun kimliğinin gizli tutulmasının önemli olduğunu savundu. Ayrıca Hoback’in iddialarının kendisini tehlikeye atabileceğini belirterek belgeselin yayınlanmasından önce potansiyel tehditlerden kaçmak için seyahate çıkacağını duyurdu.

Peter Todd belgesel yayınlandıktan sonra X’te yaptığı bir yorumda “Ben Satoshi değilim” dedi.

Bitcoin’in değeri ve politik etkisi giderek büyüyor

Bitcoin’in fiyatındaki dalgalanmalar, geçmişteki dolandırıcılık ve hile olayları nedeniyle kripto para sık sık eleştirilse de, ekonomik politika ve Amerikan siyaseti üzerindeki etkisi her geçen gün artıyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump da kripto paraya yönelmiş ve kendi kripto para girişimini başlatmıştı. Hatta Ağustos ayında ulusal borcu “biraz Bitcoin” ile ödemeyi teklif etmişti.

Eğer Nakamoto’nun kimliği Peter Todd ise ve Nakamoto hala kripto paranın ilk günlerinde kazdığı yaklaşık 1 milyon Bitcoin’e erişim sağlıyorsa, bu servetin değeri yaklaşık 65 milyar dolar civarında. Bu da Bitcoin’in fiyatının yükselmeye devam etmesi durumunda Nakamoto’nun dünyanın en zengin insanı olabileceği anlamına geliyor. Hoback de bu nedenle Nakamoto’nun kimliğinin ortaya çıkarılmasının önemli olduğunu savunuyor.

Belgeselde ilginç bir yüzleşme

Belgeselde Hoback, Todd ile geçen yıl Çek Cumhuriyeti’nde terk edilmiş bir çelik fabrikası kalıntılarında yaptığı dramatik yüzleşmeye yer veriyor. Bu sahnede Todd suçlamayı gülerek reddediyor ve geçmiş yıllardaki başarısız Nakamoto araştırmalarını hatırlatıyor. Hoback’e “Oldukça yaratıcı birisin, çılgın teoriler buluyorsun” diyen Todd bu iddiaların gazetecilerin konuyu yanlış anlamalarının bir başka örneği olduğunu belirtti.

Belgesel Nakamoto’nun kimliğine dair kesin bir sonuç sunmasa da, Hoback izleyicilere Todd ve Adam Back’in tepkilerine dikkat etmelerini ve kendi sonuçlarını çıkarmalarını öneriyor.

Geçmişteki Nakamoto arayışları sonuç vermedi

Nakamoto’nun kimliği üzerindeki tartışmalar uzun yıllardır devam ediyor. 2011’de New Yorker dergisi Nakamoto’nun İrlanda’da yaşayan bir kriptografi öğrencisi olduğunu iddia etmiş, ancak bu kişi iddiaları reddetmişti. O zamandan beri birçok medya kuruluşu Nakamoto’nun kimliğini ortaya çıkarmaya çalıştı, ancak sonuçlar ya kabul görmedi ya da tamamen çürütüldü.

Hoback başlangıçta Nakamoto’nun kimliğini araştırmaktan kaçınmış, ancak ünlü yönetmen Adam McKay’in teşvikiyle bu gizemi çözmeye karar vermiş. McKay, Hoback’e “Sıradaki projen ne olacak biliyor musun” diye sorduğunda Hoback’in cevabı “Sakın Satoshi deme” olmuştu.

Nakamoto’nun kimliği üzerindeki tartışmalar bu belgeselden sonra da devam edecek gibi görünüyor. Bitcoin Magazine’deki bir köşe yazarı, Nakamoto’nun kimliğini açıklamaya yönelik geçmiş girişimlere dikkat çekerek izleyicileri bu belgeseli büyük bir şüpheyle izlemeleri konusunda uyardı. Hoback ise izleyicilerin Todd ve Back’in tepkilerine bakarak bu iki ismin ne kadar ikna edici olduklarını değerlendirebileceklerini düşünüyor.

Petrol, çelik, dünya borsaları, Bitcoin, hepsi aynı anda neden düşüyor?Petrol, çelik, dünya borsaları, Bitcoin, hepsi aynı anda neden düşüyor?

Bitcoin neden yükseldi, neden düştü?Bitcoin neden yükseldi, neden düştü?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.