Yerli tank Altay'ın üretimi bir türlü yapılamıyor; çünkü bu tankın ihraç edilebilmesi için yerli motorla çalışması şart. BMC, bu amaçla 1000 ve 1500 beygir gücünde yerli dizel motorlar geliştirdi. Motor prototipleri testler için törenle yola çıktı.
Türkiye’nin ilk ve tek yerli tasarım ve üretim savaş tankı Altay’ın hikayesi biraz yılan hikayesi gibi. Bu tank ilk olarak Koç Holding’e bağlı Otokar’da tasarlandı, hatta ilk prototipleri burada yapıldı. Prototipler beğenildi ve devlet bunları üretmeye karar verdi.
Ancak üretim için düzenlenen ihaleyi Koç Holding değil o sırada sahipleri farklı olan BMC firması kazandı. Ancak bir türlü üretime geçilemedi. Bunda BMC’nin olanaklarının sınırlılığı kadar Türkiye’ye uygulanan açık ve gizli silah ambargoları da büyük rol oynadı.
Tankın çelik zırhları Almanya’dan gelecekti, Alman hükümeti izin vermedi. Motorları da Almanya’dan gelecekti ama sonra anlaşıldı ki üzerinde bu motorların takılı olacağı tankları Türkiye başka ülkelere satmak istediğinde her seferinde Almanya’dan izin almak zorunda kalacak.
Altay tankları üretim aşamasında başka böyle gizli veya açık ambargo sorunlarıyla da, BMC’nin kabiliyetleriyle ilgili sorunlarla da boğuştu ve sonuç olarak tanklar bir türlü yapılamadı.
Derken BMC’nin sahipleri değişti, gelen yeni yönetim yatırıma ağırlık verdi ve şimdi Altay projesi yeniden harekete geçmiş gibi duruyor. Burada en kritik konu, tankın motoru.
Bu motorun Almanya’dan alınamayacağı anlaşılınca önce Kuzey Kore şirketi Hyundai ile görüşüldü. Başlangıçta bu şirket kendi motorlarının üretim lisansını Türkiye’ye verecek gibi duruyordu ama sonra onlar da motor satmayı kabul etseler bile motorlarının Türkiye’de üretilmesini kabul etmediler. Şimdi ilk parti ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kullanılacak bir kısım Altay tankı için Hyundai motor alınacak ama esas hedef yerli dizel motor geliştirmek.
Şimdi bu yerli motorların ilk prototipleri ortaya çıkmaya başladı. Dün Ankara’da bir fabrikanın bahçesinde sade ama anlamlı bir uğurlama töreni vardı.
BMC’nin Ankara’daki yerleşkesinde inşaatı devam eden BMC Power fabrikasında ilk üretimler gerçekleştirildi. BMC Power’ın Ankara fabrikasındaki montaj hattında üretimleri tamamlanan, 1500 beygir güce sahip Batu ve 1000 beygir güce sahip Utku adı verilen güç grubuna ait transmisyon ve motorlar geliştirme testlerinin devam ettiği Sakarya’nın Arifiye ilçesindeki test merkezine sevk edildi.
Bu sevkiyatta envantere girmiş ilk yerli motor Tuna’dan 2 adedi de birlik ve fabrika seviyesi bakım eğitimlerinde kullanılmak için Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmek üzere BMC Otomotiv’in İzmir fabrikasına gönderildi.
BMC Power’ın üretim için yeni makine kurulumlarının ve ofis alanı inşaatının devam ettiği Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (HAB) bulunan yerleşkesinde şu an itibariyle farklı bölümlerden 100’ün üzerinde personel çalışmaya başlamış bulunuyor.
Ankara’da 70.000 m2 alan üzerine kurulu olan BMC Power tesisinde Altay tankının güç ve aktarma teknolojileri yüzde 100 Türk mühendisliğiyle üretildi.
2023 Nisan ayında temeli atılan BMC Power’ın Ankara’daki üretim kompleksinde ilk üretime başlanırken, tüm üretim tesislerinin devreye alınmasının da 2024 yılı sonunda gerçekleşmesi planlanıyor. Bu tesisiyle BMC Power, Türk savunma sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra yaratacağı teknoloji ve yüksek kapasite ile savunma sanayisinde çok önemli bir ihracat potansiyeli de yaratmış olacak. Geçen yıl savunma sanayii kara araçlarında toplam ihracatın yüzde 52’sini tek başına gerçekleştirerek ihracat lideri olan BMC, hayata geçirdiği bu tesis ile önümüzdeki yıllarda da ülkemiz savunma sanayisi ihracatına çok daha büyük katkılar sağlayabilecek.