Emeklilere temmuzda yüzde 25 zam göründü
Haftalardır inişli çıkışlı bir seyir izleyen BİST 100 endeksi güne yüzde 01,8 değer kaybıyla başladı. Sanayi üretim ve işsizlik verileri hisse senedi piyasasını zorluyor. Euro bir tık değer kazanırken dolar da hafif aşağıda seyrediyor.
Küresel piyasalar geçen haftaki kasırganın hasarını onarıp yukarı yönlü harekete geçerken iç piyasada inişli çıkışlı kararsız seyir devam ediyor. Dün yüzde 0.8 değer kaybederek günü 9,828 puandan kapatan BİST 100 endeksi güne yüzde 0,25 değer kazanarak 9,856 puandan başladı. Borsa İstanbul’daki kararsız seyirde kötü gelen sanayi ve işsizlik verilerinin etkisi olduğu görülüyor. Bu arada neredeyse tüm şirketlerin bilanço açıklamış olması beklentileri de ortadan kaldırmış bulunuyor. Döviz cephesinde de ciddi bir hareket gözlenmiyor. Euro güne yüzde 0.07’lik artışla 36,73 TL’den; dolar ise yüzde 0,06 değer bitirerek 33,55 TL’den başladı.
Haftanın ilk işlem gününde uluslararası piyasalarda yüzde 1,7 oranında değer kazanan ons altın yeni güne 0,4 değer kaybederek başlarken gram altın hem doların hem de ons altının zayıf performansı nedeniyle yüzde 0,5’lik düşüşle işlem görüyor. Uzmanlara göre Ortadoğu’da gerginliğin daha uzun süre devam edeceği ve İran’ın İsrail’e misilleme bulunma ihtimalinin arttığı düşünüldüğünde altın önümüzdeki günlerde yeni rekorlara ulaşabilir.
Bu arada tüm piyasalar yarın açıklanacak ABD tüketici enflasyonu verisine de odaklanmış bulunuyor. Veriler Fed’in bir yandan enflasyonu kontrol altına alırken bir yandan da resesyondan kaçınmaya çalışıp “yumuşak iniş” yapma olanağına sahip olup olmadığına ilişkin ipuçları sunacak. Ancak yarın bir faiz indirim beklentisi bulunmuyor.
Petrol cephesinde ise günün ilk işlemleriyle birlikte iyi haber geldi. Önceki beş seansta yüzde 8 yükselerek varil fiyatı 82 dolara çıkan Brent petrol 80 doların altına indi. ABD ham petrolü de tekrar 80 doların altına geriledi. ABD, İran’ın İsrail’e saldırma ihtimalinin daha da arttığına ve bu hafta içinde gerçekleşebileceğine inanırken zayıf tüketim işaretleri OPEC’in bu yıl ve önümüzdeki yıl için talep tahminlerini düşürmesine yol açtı.