Kursk çatışmaları AB’nin gazını tehlikeye soktu: Kesilirse ne olur?
Botaş ve Gazprom, Rus gaz şirketinin borçları sebebiyle Botaş'ı seçimlerden sonra devralacağı yönündeki iddiaların 'gerçek dışı' olduğunu bildirdi.
Sosyal medyada başlayan bir yalan haber dalgası daha yalanlandı.
Dalga, bundan birkaç gün önce ‘Enerji uzmanı’ olduğu söylenen ve bir dönem devletin doğal gaz boru hatları işletme şirketki Botaş’ta çalıştığı öne sürülen Ali Arif Aktürk adlı kişinin sosyal medyada yaptığı bir paylaşımla başladı. Aktürk’e göre Botaş seçimden sonra Rus GazProm’a borçları nedeniyle bu Rus şirketine satılacaktı. Aktürk bu bilgiyi kendi ‘duyumlarına’ dayandırıyordu.
Aktürk sosyal medyada yaptığı paylaşımda Gazprom Başkanı Aleksey Miller’ın Türkmenistan, Özbekistan gibi ülkelerde doğal gaz meselesi için ziyaretlerde bulunduğunu yazdı. Aktürk mesajında, “Seçim sonrasında BOTAŞ’tan alacakları karşılığında BOTAŞ’ı devralabileceklerini ve bunu konuşacaklarını, Mavi Akım ve diğer borç ve alacaklarla ilgili müzakerelerle birlikte ele alacaklarını ifade etmiş” ifadelerine yer verdi.
Aktürk bu bilgilerin kaynağı sorulduğunda ‘Konunun ayaküstü konuşulduğunu ve bunu o sırada orada bulunan birisinden duyduğunu’ söyledi.
Aktürk’ün bu iddiası sadece sosyal medyada alıp yürümedi, kimi medya ve haber sitelerinde de yayınlandı. Ama 10Haber olarak biz aynı bilgileri teyit edemediğimiz için haberi yayınlamadık. Çünkü yasayla kurulmuş dev bir kamu şirketi olan Botaş’ın gizlice ve ayaküstü konuşmalarla satılması mümkün değildi. Kaldı ki Botaş’ın Rus GazProm’a borcu da satılmasını gerektirecek kadar büyük değildi. Açıklandığına göre GazProm, Botaş’tan alacaklarını 2024’e ertelemişti, bu miktarda 600-800 milyon dolar arasında bir paraydı.
Dün hem Botaş hem de GazProm’dan konuya dair açıklamalar art arda geldi. İlk olarak Botaş, 25 Mayıs günü kamuoyuna yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin enerji sektöründeki öncü kamu kuruluşu olan BOTAŞ’ın Gazprom şirketi dahil olmak üzere herhangi bir ülke veya şirkete satılması/devredilmesi iddialarının gerçeklikle uzaktan yakından ilgisi bulunmamaktadır” dedi.
GazProm da Telegram’dan yaptığı paylaşımda, “Botaş’ın Gazprom yönetimine devredilmesine ilişkin iddia edilen müzakereler veya niyetler hakkında Türk medyasında yer alan bilgiler tamamen gerçek dışıdır” sözleriyle iddiaları yalanladı.