Akşamcılara kötü haber: Rakının litresi bin lira oldu
TL'deki değer kaybı ve KDV ile ÖTV artışları, temel tüketim maddelerinin fiyatlarının sürekli yükselmesine neden oluyor. Haftaya salı günü gelecek zamla birlikte benzin fiyatları bu ay yüzde 37,7 artarken, gıda fiyatlarındaki artış ise yüzde 12,8 oldu.
Türk Lirası’ndaki (TL) değer kaybının hızlanması ve Katma Değer Vergisi (KDV) ile Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarındaki artış, temel tüketim maddelerinin fiyatlarının sürekli yükselmesine neden oluyor. Haftaya salı günü gelecek zamla birlikte benzin fiyatı bu ay yüzde 37,7 artarken, gıda fiyatlarındaki artış ise yüzde 12,8 oldu. Ekonomistler, vergi ve kur artışları nedeniyle iğneden ipliğe gelen zamların, Türkiye İstatistik Kurumu’na göre haziranda yüzde 38,21 olan yıllık enflasyonu artırarak, yeni bir enflasyon sürecini başlatacağına dikkat çekiyorlar.
Vergi ve kur artışları nedeniyle akaryakıta gelen tarihi zamlara pazartesi gecesi bir yenisi daha ekleniyor. Sektör kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 24 Temmuz Pazartesi gününü salıya bağlayan gece benzine 2 TL zam gelecek. Motorinde ise pazartesi gecesi zam beklenmiyor. Zamla birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 36,05 TL’ye, Ankara’da 36,53 TL’ye, İzmir’de 36,64 TL’ye yükselecek. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 33,87 TL, Ankara’da 34,35 TL, İzmir’de 34,53 TL seviyesinde bulunuyor.
Seçim öncesinde vergi indirimleri yapan ve döviz kurlarını rezervleri tüketerek frenleyen ekonomi yönetimi, seçim sonrasında ise vergilerde rekor zamlara imza attı ve dolar kurunu serbest bıraktı. Seçimin ilk turu olan 14 Mayıs’ta İstanbul’da 18,58 TL olan motorinin litre fiyatı, kur ve vergi artışlarıyla birlikte 33,87 TL’ye yükseldi. Motorinde seçim sonrası iki aydaki zam oranı yüzde 82’ye ulaştı. Seçimin ilk turu olan 14 Mayıs’ta İstanbul’da 19,81 TL olan benzinin litre fiyatı, kur ve vergi artışlarıyla birlikte 36,05 TL’ye yükseldi. Benzinde de seçim sonrası iki aydaki zam oranı yüzde 82’ye ulaştı. Salı günü gelecek zamla birlikte temmuz ayında benzin fiyatları sadece temmuz ayında yüzde 37,6 artmış olacak. Motorinde salı günü zam beklentisi olmamasına karşın bu ayki zam oranı yüzde 41,56’ya ulaşacak.
Birleşik Kamu-İş, yayınladığı araştırmada seçimden sonra TL’deki değer kaybı ve vergi oranlarındaki artışın ardından gıda fiyatlarının temmuzda yüzde 12,8 arttığını hesapladı. Yaz aylarında olunmasına rağmen mevsim meyve ve sebzelerindeki yüksek artışlar dikkat çekti. Yılın ilk 7 aylık dönemindeki fiyat artışının ise yüzde 50’yi aştığı belirtildi. Haziranda yüzde 80,5 olan gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranının ise temmuzda yeniden yüzde 92,2 olarak gerçekleştiği ifade edildi.
Araştırmada, yanlış ekonomik politikalarının gıda fiyatlarında yol açtığı artışın ülkedeki açlık ve yoksulluk riskini giderek daha da büyüttüğü vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’nin, yıllarca sürecek bugünkü enflasyon sarmalına sürüklendiği Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatları yüzde 402 oranında arttı. Diğer bir ifadeyle Eylül 2021’de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için bu yıl temmuz ayında 502 lira ödemek gerekti.”