Depremde 12 kişiye mezar olmuştu: Şantiye şefi müteahhidi, müteahhit yan binayı suçladı
Merkezi yönetim bütçe dengesi, deprem felaketi için bütçeden yapılan transferlerle giderlerin artması nedeniyle şubat ayında 170 milyar 560 milyon lira açıkla yeni bir rekora imza attı. Geçen yılın aynı ayında bütçe 69,7 milyar lira fazla vermişti. Böylece şubat ayında bütçe açığı geçen yıla göre yüzde 344,6 artış gösterdi. Bu rakamla birlikte yıllık bütçe açığı hedefinin yüzde 30,8’ine yılın ilk 2 ayında ulaşıldı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ek bütçe ihtimali arttı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı bütçe sonuçlarına göre, bütçe açığının bu denli hızlı artmasında deprem felaketi için bütçeden yapılan transferler etkili oldu. Şubat ayında bütçe giderleri yüzde 94 artışla 389.4 milyar TL, bütçe gelirleri ise yüzde 19,1 azalışla 218.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Faiz dışı bütçe giderleri yüzde 126 artışla 355.2 milyar TL oldu.
Bütçe giderlerinin artışında en büyük payı, deprem sonrası yapılan harcamalar nedeniyle cari ve sermaye transferleri ile sermaye giderleri aldı. Şubatta cari transferler yüzde 161,4 artışla 193 milyar 683 milyon liraya çıkarken, sermaye transferleri yüzde 4815 artışla 12 milyar 280 milyon liraya ulaştı. Sermaye giderleri de geçen yıla göre yüzde 464,1 artışla 17 milyar 931 milyon liraya çıktı.
Cari transferlerde önceki aylara göre sınıflandırmaya girmeyen Hazine yardımlarındaki 7.7 milyar liralık, afet riski altındaki alanların dönüşüm giderleri kalemindeki 5.6 milyar liralık transfer dikkat çekti. Hanehalkına yapılan transferlerde de sınıflandırmaya girmeyen hane halkı ve işletmelere yapılan diğer transferler 16.9 milyar lira olarak gerçekleşti.
Sermaye giderlerinde ise karayolu yapım giderlerine harcanan 5.7 milyar lira ile diğer müteahhitlik giderlerinde dikkat çeken 3.3 milyar liralık harcamaların da kaynağı deprem felaketi sonrası yapılan çalışmalar oldu.
Sermaye transferlerinde sınıflandırmaya girmeyen diğer kurum, işletme ve hane halkına yapılan transferlerin 8.8 milyar liraya çıkması ve sınıflandırmaya girmeyen diğer Hazine yardımlarının da 3 milyar lira olması dikkat çekti
Bunun yanı sıra şubatta bütçeden Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’ye (BOTAŞ) 16 milyar lira, Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) ise 9 milyar lira cari transfer yapıldı. Böylece yılın ilk 2 ayında BOTAŞ’a toplam 32 milyar lira aktarılmış oldu.