Çin’den lazer silah teknolojisinde büyük atılım iddiası: Sonsuza kadar çalışabilecek
Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD ile rekabetin yerli markaları dinç tutacağını ve Türk otomotiv sanayisinin büyümesine katkı yapacağını belirtiyor. Ancak bunun için şartları var.
Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) 50. yıl kutlama etkinliği kapsamında basın mensuplarıyla bir araya gelen OSD Başkanı Cengiz Eroldu otomotiv sanayiinin ilk yarı sonuçlarını açıklarken dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi Çinli BYD’nin yıllık 150 bin araç kapasiteli olacak Türkiye yatırımına yönelik değerlendirme de yaptı.
Eroldu’ya göre Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım kararı alan BYD ile rekabet yerli markaları dinç tutacak ve bu durum Türk otomotiv sanayisinin büyümesine katkı yapacak. OSD Başkanı Cengiz Eroldu Manisa’daki üretimin büyük kısmının ihracata gideceğini düşündüklerini belirterek “Aksi zaten Türkiye pazarında herkesi rahatsız eder. Genelde bu işin üçte biri iç piyasaya, üçte ikisi ihracat olması lazım mantıken. Bu araçların elektrikli hibrit olduğu düşünülürse tanesi 25.000 Euro olsa iç pazar için cirosal etki çarparsak 1,3 milyar Euro yapar. Toplam ciro etkisi ise tahminen 3,8 milyar Euro olur” dedi.
BYD yatırımının otomotiv sanayiini büyüten bir konu olduğunu belirten Eroldu “Bu yatırım Türkiye’deki diğer oyuncular için de iyi bir gelişme'” diyerek şunları söyledi:
“Çünkü buradaki rekabet bütün oyuncuları dinç tutacak. İkincisi de Çin’den belli bir teknoloji transferi de ülkeye gelecek. Ar-Ge merkezi de kuracaklar ki Çin otomotiv teknolojisinde çok ileri noktada. Bunları alt alta koyduğum zaman aslında hükümetin koyduğu vergilerin de doğru olduğunun bir göstergesi. BYD’nin arkasından başka oyuncular da gelebilir, bunların hepsi Türkiye için bence son derece önemli.”
Eroldu Togg’un otomotiv teknolojilerinde yerlileşmeye önemli katkı sağladığını ifade ederek “Kullandığımız kameralar, ekranlar vs. gibi parçaların yerlileşmesine Togg öncülük etti. Togg’un olması bence bir laboratuvar ortamı da yarattı” dedi. Çinli markalarla rekabetten çekinmediklerini ancak bunun adil şartlarda olması gerektiğini belirten Eroldu şunları söyledi:
“Rekabetten kaçamazsınız. Ama rekabetin de adil olması lazım. Biz Türk otomotiv sanayi olarak Çinlilerin Türkiye’de yapacakları üretimle rekabet ederiz. Nerede fark var? Çin’de bütün hammadde ve malzemeler var, bugün Türkiye’de ve Avrupa’da yok. Biz her şeyi ithal ediyoruz, kullandığımız sac çeliğin hammaddesi Brezilya’daki madenlerden çıkıyor. Çin’in orada bir avantajı var, çünkü kamu kuruluşundan kamu kuruluşuna mal satılıyor bir de. Bugün Çin’deki BYD dışındaki çoğu şirket aslında kamu kuruluşu. Bizim iki milyon kapasitemiz var. Bugün İtalya’da bir milyon araç üretilmiyor. Bu yıl Fiat’ın 125. senesi kutlanıyor, yani 125 yıllık otomobil geçmişi olan bir ülkede şu anda bir milyonun altında araç üretiliyor. Dolayısıyla birileri Çinliler ile rekabet edecekse bunlardan biri de biz olmalıyız. O açıdan ne yapacağız, biz de çalışacağız. Otomotiv sanayi olarak biz de bu rekabetin içinde olacağız. Orada endişemiz yok.”
Eroldu pazarın büyüklüğünün yabancı markalar için bir nevi teşvik olduğunu belirterek “Pazarı biz biraz daha büyütebilirsek aslında çok oyuncu zaten gelmek için harekete geçecek. Türkiye’deki ölçeği ne kadar büyütebilirsek, Türk otomotiv sanayini de o kadar daha teknolojik hale getirebiliriz. Öbür türlü doğal olarak bu teknolojik ürünler pahalı yatırımlar belli bir ölçek olmadığı zaman da bu işlerin dışında kalacağız” dedi.
Çin menşeli otomobillere getirilen yüzde 40 ek gümrük vergisinin sektöre etkilerini de değerlendiren Eroldu “Benim burada beklentim Çinli ithalatçılarda yüzde 20-30 arasında bir fiyat artışı söz konusu olabilir. O da onların Türkiye’de yaptıkları satışları bir miktar azaltır diye düşünüyorum. Yani pazarı bir miktar küçültebilir o açıdan. Ama muhakkak dış ticaret dengesine olumlu katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum” dedi.
Eroldu Türkiye’ye yatırım kararı alan BYD’nin yüzde 40 ek gümrük vergisinden muaf tutulmasının Togg ve diğer markalara nasıl yansıyabileceği sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Vergilerden muaf olacak çok geniş bir kavram oluyor. Vergilerden muaf olacak, hangisinden? Şimdi bir kere bugünkü teşvik mevzuatına baktığınız zaman eğer değişmezse bugünkü haliyle yatırım yapan işletmelerin belli bir miktarda araç ithal hakkı oluyor. O da çok öyle yüz binlerce değil sonuçta, onun bir limiti var. İkincisi de BYD’nin plug-in hybridlerine yüzde 30 ÖTV var. Bugün zaten Togg gibi veya diğer full elektrikli araçlarda biliyorsunuz yüzde 10’luk, içten yanmalılarda yüzde 80’lik ÖTV uygulanıyor. Bu bir avantaj sağlayacaktır ama sonuçta o teşvik sonsuza giden bir rakam değil.”