Merkez Bankası da taze soğan ve kırmızı etten şikayetçi
Cari denge eylül ayında 2,99 milyar dolar fazla verdi. Yıllık cari açık ise 9,6 milyar dolarla Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi. Ödemeler dengesi hesabı son dört aydır üst üste fazla veriyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eylül ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Cari denge eylül ayında 2,99 milyar dolar fazla verdi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı fazlası ise 7,7 milyar dolar.
Cari denge haziran, temmuz ve ağustos aylarında da fazla vermişti. Cari dengede üç yıl sonra ilk kez üst üste fazla görüldü. Cari denge 2021 yılında temmuz-ekim döneminde dört ay üst üste fazla vermişti.
Yıllıklandırılmış cari açık 9,6 milyar dolara, böylece yıllık cari açık da Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 3,1 milyar dolar oldu. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 7,39 milyar dolar olurken bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5,97 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 649 milyon dolar oldu. Portföy yatırımlarında 370 milyon dolar net giriş görüldü. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde yurtdışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 83 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 1,7 milyar dolar net alış yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün açıklanan cari işlemler hesabını değerlendirirken “İyileşen cari denge, azalan dış finansman ihtiyacı ve artan sermaye girişi rezerv birikimine katkı sağlıyor ve makro istikrarı destekliyor” dedi. Şimşek X hesabından şu görüşleri paylaştı:
“Yıllık cari açık eylülde 10 milyar doların altında gerçekleşti. 2023 yılı Mayıs ayına göre 46 milyar dolar azalan yıllık cari açık 33 ayın en düşük seviyesine geriledi. Daralan dış ticaret açığına hizmetler dengesinin olumlu seyri eşlik etti. Yıllık hizmetler geliri eylülde 112 milyar dolar oldu.
Dış finansmanda güçlü görünüm sürüyor. Eylülde 2,9 milyar dolar, ilk 9 ayda ise 28 milyar dolar portföy girişi gerçekleşti. Bu dönemde banka ve reel sektörün dış borç çevirme oranları sırasıyla yüzde 166 ve yüzde 138’e ulaştı.
İyileşen cari denge, azalan dış finansman ihtiyacı ve artan sermaye girişi rezerv birikimine katkı sağlıyor ve makro istikrarı destekliyor.”
Yıllık cari açık eylülde 10 milyar doların altında gerçekleşti. 2023 yılı Mayıs ayına göre 46 milyar dolar azalan yıllık cari açık 33 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Daralan dış ticaret açığına hizmetler dengesinin olumlu seyri eşlik etti. Yıllık hizmetler geliri eylülde 112… pic.twitter.com/LV0j0HtrzF
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) November 12, 2024