Ev sahibi-kiracı anlaşmazlığında son nokta: Kiracısının kanalizasyon giderini tıkadı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada enflasyonda 2024’ün ikinci yarısında belirgin düşüş başlayacağını, 2026 yılında da enflasyonun tek haneye inmesini öngördüklerini açıkladı.
TBMM’de başlayan bütçe görüşmelerinin açılışında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ekonomik gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Yılmaz özetle şunları söyledi: “2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Gazi Meclisimize sunulup Plan ve Bütçe Komisyonunda yoğun bir mesai ile görüşülerek kabul edildi. Orta Vadeli Program ile On İkinci Kalkınma Planı hedef ve politikalarını gözeterek 2053 vizyonu doğrultusunda topyekûn kalkınma anlayışıyla hazırlanan 2024 yılı Bütçesi’nin Genel Kurul görüşmelerine bugün itibarıyla başlamış bulunuyoruz.”
Para ve maliye politikaları arasındaki şeffaf ve güvenilir eşgüdüm ile 2024 yılının ikinci yarısından sonra enflasyonda yıllık bazda belirgin bir düşüş beklendiğini söyleyen Yılmaz şöyle konuştu: “Bu dönemden itibaren kalıcı bir dezenflasyon sürecine geçilmesi öngörülmekte. Nitekim açıklanan güncel veriler son aylarda bir düşüş eğiliminin başlamış olduğunu göstermekte. 2022 yılında açıklanan aylık enflasyon oranlarının ortalaması yüzde 4,26 düzeyindeyken son üç ayda açıklanan aylık enflasyon oranları ortalaması yüzde 3,82 düzeyinde. Bu oranın önümüzdeki aylarda enflasyon oranlarının açıklanmasıyla daha da düşeceğini öngörmekteyiz.”
Bu süreçte dezenflasyon politikalarının devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçileceğini belirten Yılmaz “Enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir. Bu doğrultuda, enflasyonu istikrarlı ve tek haneli seviyelere çekmek için tüm politika araçlarını kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz” dedi.
Açıklanan güncel verilerin son aylarda bir düşüş eğiliminin başlamış olduğunu gösterdiğini söyleyen Yılmaz şöyle konuştu: “2022 yılında açıklanan aylık enflasyon oranlarının ortalaması yüzde 4,26 düzeyindeyken son üç ayda açıklanan aylık enflasyon oranları ortalaması yüzde 3,82 düzeyinde. Bu oranının önümüzdeki aylarda enflasyon oranlarının açıklanmasıyla daha da düşeceğini öngörmekteyiz. Bu süreçte, dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecek.”
İşgücü piyasalarının olumlu görünümünü koruduğunu belirten Yılmaz “İşsizlik oranları gerilemeye devam etmekte. İşsizlik oranı 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8,5’e düşmüş. 2023 geneli için işsizlik oranının OVP’de öngörülen 10,1’in altında tek haneli olarak gerçekleşeceğini ifade edebilir” dedi. Son dönemde yatırımcı güveninin arttığını CDS priminin belirgin şekilde düşmeye başladığını söyleyen Cevdet Yılmaz “Merkez Bankası rezervleri 140,1 milyar dolarla tarihi rekor seviyelere ulaştı. Devam eden jeopolitik risklere rağmen CDS primi 350 baz puanın altına geriledi. TL mevduatın payında son 5 ayda artış eğilimi görüldü” diye konuştu.