Cumhuriyetin 100. yılında anavatanı olduğumuz buğdayın ithalatında rekor kıracağız
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın durum buğdayı alım fiyatını yüzde 11, ekmeklik buğdayın fiyatını ise yüzde 14 artırmasına çiftçiler tepki gösterdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği fiyatların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından revize edilmesini istedi.
Normalde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ancak bu yıl sessiz sedasız Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından dün akşam saat 20:30’da yaptığı paylaşımla, mayıs ayında yüzde 75,45’e yükselen enflasyonun oldukça altında belirlediği buğday alım fiyatına tepkiler büyüyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, durum buğdayında geçen yılki fiyatın yüzde 12, ekmeklik buğdayda yüzde 14, arpada ise yüzde 4 üzerinde açıklanan buğday fiyatlarına tepki göstererek “Oda başkanlarımız illerinde milletvekillerine ulaşarak fiyata müdahale edilmesini bekliyor. Buğdayda fiyatlar bir an önce revize edilmelidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bu durumu mektupla bildireceğiz” dedi.
“Buğday çiftçimize bu yıl pozitif ayrımcılık yapılmasını beklerken, dün akşam açıklanan fiyat üreticilerimizde hayal kırıklığı yaşattı” diyen Bayraktar, “Buğday hasadının başladığı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ekmeklik buğdayda piyasa fiyatları 9 lira 85 kuruş seviyelerindedir. Açıklanan düşük alım fiyatı, ülke genelinde hasadın artması ile birlikte şu an piyasada oluşan fiyatların gerilemesine neden olacaktır” şeklinde konuştu.
Açıklanan fiyatın ne üretim maliyetleri ne de yüzde 75,45’i bulan enflasyon rakamları ile bağdaştığını söyleyen Bayraktar, “Çiftçilerimize bu fiyatı izah edemeyiz, edemiyoruz. Dün akşamdan bu yana Oda başkanlarımız illerindeki Milletvekilleri ile görüşmeye başladı” diye konuştu. Bayraktar buğday fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’a buğday fiyatlarının revize edilmesine yönelik talebimizi de bir mektupla bildireceğiz” dedi.
Son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 oranında azalma olduğuna dikkat çeken Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TÜİK verileri hububatta toplam üretimin geçen yıla göre yüzde 5,4 oranında azalacağını gösteriyor. Bu azalma, buğday üretiminden kaçış olduğunu gösteriyor. Fiyat revize edilmezse, bu yıl çiftçilerimiz buğdaydan ailesinin geçimini sağlayacak geliri elde edemeyecek, üretimden daha fazla kaçacaktır. Buğday fiyatı sadece çiftçilerimizin sorunu değildir. Buğday üretiminden kazanamayan çiftçilerimiz üretmezse buğday ülkenin sorunu olacaktır.”