Hong Kong’un en büyük ulusal güvenlik davası: 45 siyasetçi ve aktivist 10 yıl hapis cezası aldı
Çin Merkez Bankası, gayrimenkul krizini çözmek için dev paket açıkladı. KİT'lere kredi vermeleri için finans kuruluşlarına 300 milyar yuan (42,25 milyar dolar) sağlayacak, böylece KİT'ler inşaatı bitmiş ama satılmamış daireleri satın alabilecekler.
Çin, uzun zamandır zorluk yaşayan gayrimenkul sektörünü desteklemek için son dönemin en etkili adımlarından birini attı. Çin Merkez Bankası yerel kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) kredi vermeleri için finans kuruluşlarına 300 milyar yuan (42,25 milyar dolar) sağlayacak. Böylece KİT’ler inşaatı bitmiş ancak satılmamış daireleri satın alabilecekler.
Ayrıca ülkede mortgage faizlerindeki taban kaldırıldı ve bireysel ev alıcıları için minimum peşinat oranları düşürüldü. Çin Merkez Bankası ilk kez ev alacaklar için asgari peşinat oranını yüzde 15’e indirirken, ikinci konutlar için bu oranı yüzde 25’e çekti.
Tsinghua Üniversitesi’nde finans profesörü olan ve “China’s Guaranteed Bubble” kitabının yazarı Zhu Ning, “Politikanın konut piyasasını desteklemeye yönelik bir yön değiştirmesinin cesaret verici olduğunu düşünüyorum” dedi.
Macquarie baş ekonomisti Larry Hu CNBC’ye verdiği demeçte, “Hükümetin konut envanterini satın alması, konut teslimatı için daha fazla kaynağa sahip olabilecek olan geliştiricilere daha fazla likidite enjekte edebilir. Sonunda hükümet son çare alıcı olarak devreye girdi” dedi.
Çin ekonomisi, nisanda üretimdeki yükselişe karşın tüketimde ve yatırımlarda soğuma işaretleri verirken, gayrimenkul yatırımlarındaki süren düşüş ekonomi üzerinde yük oluşturmaya devam ediyor. Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verileri ilk iki aydaki toparlanmanın ardından ekonominin marttan sonra nisanda da soğuma işaretleri verdiğini gösterdi. Sanayi üretimi verileri pozitif katkı sunarken, gayrimenkul sektöründeki düşüş yatırımları aşağı çekmeye devam etti.
Altyapı, taşınmazlar, makine ve donanım harcamalarını içeren sabit sermaye yatırımları, ilk 4 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 artış kaydederken, ilk çeyrekteki yüzde 4,5’lik yükselişin gerisinde kaldı. Sabit sermaye yatırımları içinde altyapı yatırımları yüzde 6, imalat yatırımları yüzde 9,7 artarken, gayrimenkul yatırımları yüzde 9,8 azalarak son 2 yıldaki düşüşü sürdürdü.
UİB istatistikçileri, gayrimenkul yatırımları hariç tutulduğunda sabit sermaye yatırımlarının ilk 4 ayda yüzde 8,9 arttığını kaydederek, gayrimenkul yatırımlarındaki düşüşün Çin ekonomisini aşağı çekmeye devam ettiğini bildirdi.
Çin Maliye Bakanlığı’nın, hükümetin bu yıl için taahhüt ettiği 1 trilyon yuan (140 milyar dolar) “ultra-uzun vadeli” borç tahvillerinin ilk dilimini bugün çıkarması bekleniyor. Bu durumun, inşaat projelerinin uzun vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılayarak sektörde toparlanma sağlaması bekleniyor.