İspanya’dan rekabeti bozan Apple ve Amazon’a dev ceza
ABD'li teknoloji devi Apple, Çin'in kamu kurumlarında iPhone kullanılmasını yasakladığına dair iddiaların ardından iki günde 200 milyar dolarlık kayba uğradı. Şirketin hisseleri yüzde 6'nın üzerinde düşerek 2 trilyon doların altına geriledi.
The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Çin hükümetinin kamu çalışanlarından iPhone ve diğer yabancı marka akıllı telefonları iş için kullanmamalarını ve iş yerine getirmemelerini istediğini iddia etmesinin ardından Apple hisseleri sert düştü. Apple’ın hisse değeri, bu iddianın ardından yüzde 6’nın üzerinde düşüş kaydederek, 2 trilyon doların altına geriledi. Buna göre Apple’ın piyasa değeri iki günde 200 milyar dolarlık kayba uğradı.
Akıllı telefonlarının önemli bölümünü taşeron şirketler aracılığıyla Çin’de üreten Apple, ülkede akıllı telefon pazarının yaklaşık yüzde 22’sini elinde bulunduruyor. Şirket, gelirinin de yüzde 19’unu Çin’den elde ediyor.
Bank of America, Çin’in Apple’ın yıllık iPhone satışlarının yaklaşık 50 milyonunu oluşturduğunu ve böyle bir yasağın Apple’a yılda 5-10 milyon adet satış kaybına neden olabileceğini tahmin ediyor.
Çin hükümeti, iddia edilen yasağa ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı. Apple da konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Konuya hakim kaynaklar, Wall Street Journal’ın önceki gün çıkan haberini doğrulayarak, birçok kurumun personele iPhone’larını işe getirmemeleri yönünde talimat vermeye başladığını söyledi. Buna ek olarak, kimliğinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Pekin’in bu kısıtlamayı devlete ait işletmeleri ve hükümet kontrolündeki diğer kuruluşları da kapsayacak şekilde genişletmeyi planladığını söyledi.
Yasak, Pekin’in Amerikan yazılım ve donanımlarına olan bağımlılığını azaltma çabasının ve hassas ortamlarda yabancı teknoloji kullanımını bitirme projesinin bir parçası. Yasağın, Apple’ın gelirinin yaklaşık beşte birini sağladığı ve milyonlarca Çinliyi istihdam eden fabrikalara ev sahipliği yapan pazardaki konumunu tehdit ediyor. Ayrıca Çin dünyadaki iPhone’ların çoğunun üretildiği ülke olarak biliniyor.
Kaynaklara göre, kaç kurumun kişisel cihazlara kısıtlama getirebileceği belli değil. Konu ile ilgili henüz resmi veya yazılı bir tedbir de alınmadı. Devlet kuruluşlarının yasakları uygulama konusunda farklılık göstereceği düşünülüyor.