Citi: Türkiye’ye sermaye akışını güçlü TL azaltıyor

Türkiye'ye neden yabancı yatırım gelmediği konusuna Citigroup bölge başkanlarından Omar Hafeez'den ilginç bir yorum geldi. TL'nin gerektiği ölçüde hareket etmediğini savunan Hafeez“Güçlü lira Türkiye'ye sermaye akışını azaltıyor” dedi.

Ekonomi 4 Ekim 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Yatırımcılar Türkiye'nin uyguladığı ortodoks ekonomi politikasını alkışlarken, iş yatırıma gelince kaçıyor.

Başta Körfez ülkeleri ve en son ABD’de olmak üzere ekonomi yönetiminin yatırımcı toplantılarından eli boş dönmesi artık sıradanlaştı. Ekonomistler Türkiye’nin ekonomi politikalarının her an değişebileceğinden korktuğu için yabancıların Türkiye’ye yatırım yapmaktan kaçındığı yorumunu yaparken, ilginç bir analiz de üst düzey Citigroup yetkilisi Omar Hafeez’den geldi. Hafeez’e göre yatırımcıların alkışladığı ortodoks para politikalarına dönüş sonrasında büyük portföy girişlerini engelleyen unsur Türk Lirası’ndaki (TL) güçlü seyir olabilir.

Bloomberg’in haberine göre, Citigroup Kuzey Afrika, Levant ve Orta Asya Başkanı Omar Hafeez sabit gelirli yatırımcıların Türkiye’ye olumlu baktığını ancak girişlerin bekledikleri seviyelere ulaşmadığını söyledi.

Dubai’de verdiği röportajda Hafeez, bunun bir nedeninin TL’nin göreceli gücüne atıfla “Mısır’da yaşananların aksine para biriminin olması gerektiği ölçüde hareket etmemesi” olabileceğini söyledi.

Hafeez, Mart 2024 yerel seçimlerinin “yeni ortodoks politika için iyi bir test” olarak görüldüğünü söyledi. Türkiye’nin önemli bir seçimden önce rotasını değiştirmemiş olmasının yatırımcıların “güven seviyesinin çok daha yükseldiği” anlamına geldiğini söyledi.

TL’nin reel değeri 3 yılın en yüksek düzeyinde

Merkez Bankası tarafından yayımlanan verilere göre, eylül ayında reel efektif döviz kuru endeksi, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) bazında yüzde 0,45 artışla 62,78 puan olarak hesaplandı. Ağustos ayında bu endeks 62,34 puan olarak açıklanmış, sonrasında ise 62,33 puana revize edilmişti. Öte yandan Yİ-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi eylülde yüzde 1,1 azalarak 91,74 puana geriledi, bir önceki ayın değeri ise 92,78 puandı.

Nominal efektif döviz kuru, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli rol oynayan ülkelerin para birimlerinden oluşan bir sepet üzerinden, Türk Lirası’nın (TL) ağırlıklı ortalama değerini yansıtıyor. Reel efektif döviz kurundaki bu artış, Türk Lirası’nın değer kazandığını ve dolayısıyla Türk ürünlerinin yabancı mallara göre fiyatının yükseldiğini gösteriyor.

 

UBS, TL'de uzun pozisyon tavsiyesini sonlandırdıUBS, TL’de uzun pozisyon tavsiyesini sonlandırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.