İstanbul Valiliği’nden deprem riskli okullar bilançosu
Deprem bölgesinde inşa edilen konutların hedeflenen zamanda bitip bitmeyeceği merak konusu. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren'e göre Türkiye'de bol bol mühendis var ama usta ve kalfa bulmakta zorluk çekiliyor, o yüzden inşaatlar zamanında bitmeyecek.
Kahramanmaraş merkezli iki deprem 10 ili adeta enkaza çevirdi. Enkaz altında kalanları kurtarmak için kritik olan ilk 48 saatteki yetersizlik ise muhalefetin üzerinde en fazla durduğu eleştiri oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 27 Şubat’ta Adıyaman’da yaşanan aksaklıklar için helallik istedi. Bunun yanında Erdoğan her konuşmasında deprem bölgelerinde hızla konut inşa edileceğini belirterek halktan 1 sene vakit istedi.
Depremzedelere satılacak olan bu yeni konut projesine ise Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan tepki gecikmedi ve “Şimdi depremzedeyi borçlu çıkarıyorlar. Bütün vatandaşlarıma sözüm sözdür, herkesin anahtarını teslim edeceğiz, 5 kuruş almayacağız” dedi.
Bu tartışmalar sürerken inşaatın akılları karıştıran başka bir boyutu da merak konusu: Konutlar hedeflenen sürede tamamlanabilecek mi? Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren’in bu soruya yanıtı “Hayır.” Ekonomim’den Canan Sakarya’nın aktardığına göre, Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’nda konuşan Eren, yalnız Türkiye’de değil, Rusya’daki şantiyelerde de Suudi Arabistan’daki şantiyelere de götürmek için usta bulamadıklarını söyledi.
Mühendisin sayısının fazla olduğunu söyleyen Eren, “Ancak o mühendisleri sorumluluk verip işlerin başına koyabilecek yeterlilikte göremiyoruz. O nedenle, bizim mesleki yeterliliği olan ustaya, operatöre, teknisyene çok ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Eren konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
‘Mevcut çalışanlarımızın çoğu da maalesef Avrupa’da başlayan şehirlerin altyapı yenileme projelerine gidiyorlar. Almanya, inşaat sanayisinde çalışan işçilerin ücretlerinde iyileştirme yaptı, sıvacının saatlik ücretini 18,50 euroya çıkarmışlar; günde 8 saatten 6 günde 3 bin 600 euro ediyor. Bu rakam varken bizim de ustalarımız maalesef Fransa’da, Almanya’da çalışıyor. Biz mühendis bulmakta hiç zorluk çekmiyoruz ama operatör, kalıpçı, demirci, kaynakçı bulmakta zorluk çekiyoruz. Korkarım ki hükümetimizin hedeflediği zaman dilimi içinde deprem bölgesindeki kalıcı konutları yapacak iş gücü şu anda Türkiye ’de yoktur.’