Yılbaşı süsündeki ‘Haç mı fiyonk mu’ tartışması AVM’ye bunu söyletti: Yerli ve Rizeliyiz
Suudi Arabistan'ı bu yıl hac nedeniyle 2 milyondan fazla Müslüman ziyaret ediyor. Türkiye'den gidenlerin sayısı ise 83 bin 430 olacak. Hacılara ülke içinde hizmet için 24 bin otobüs ayrıldı.
Hac sezonunun başlamasıyla birlikte dünyanın dört bir yanından binlerce Müslüman Suudi Arabistan’a akın etmeye başladı. Müslümanların tarihlerindeki en büyük bir araya gelişi olarak tanımlanan bu yılki hac süresince Suudi Arabistan dünyanın 160 ülkesinden 2 milyonun çok üzerinde konuğu olacak.
Hacı adayları, ekonomisini petrole bağımlı olmaktan kurtarmak ve sektörel çeşitlendirme yapmak isteyen Suudi Arabistan için önemli bir gelir kaynağı. Hac ve verilen bir aylık aranın ardından yıl boyu süren Umre ziyaretleri Suudi Arabistan’a bu yıl 12 milyar dolarlık bir dini turizm geliri sağlayacak.
Future Market Insights (FMI) adlı pazar araştırma şirketine göre geçen yıl itibarıyla yerli ve yabancı yatırımcıların yaptığı her türlü yatırım Hac ve Umre turizmi pazarının 150 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasını sağladı. Yine aynı kuruluş bu rakamın 2032 itibarıyla 350 milyar doları geçeceğini tahmin ediyor. Future Market Insights’ın beklentisi pazarın her yıl dolar bazında yüzde 7 büyümeye devam etmesi.
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Umrah Tawfiq Al-Rabiah, Covid 19 salgının ardından 2022 yılında 1 milyon kişiyle sınırlanmasına rağmen ancak 926 bine ulaşan katılımcı sayısının bu yıl rekor kıracağını ifade ediyor. Bunun nedenlerinden birisi 2021’de kadın Hacı adaylarına erkek refakatçı zorunluluğunun kaldırılmış olması, ikinci neden ise artık bu yıl itibarıyla bir yaş sınırının bulunmaması. Suudi yetkililere göre bu nedenle de ülkeye gelen Hacı adayı sayısı daha şimdiden 1.5 milyonu geçmiş bulunuyor. 2019’da 2.5 milyon olan sayı Covid 19’un zirve yaptığı 2020’de 10 bine düşmüş 2021’de ise ancak 59 bine çıkabilmiş.
Suudi Arabistan’da Hac mevsimi için yoğun bir hazırlık yapmış. Hacıları indikleri havaalanlarından gidecekleri noktalara taşımak için 24 bin otobüs ve saatte 72 bin kapasiteli 17 tren tahsis edildi. Krallık ziyaretçi sayısını artırmak için İslam’ın iki kutsal şehri Mekke ve Medine arasında ulaşımı daha da iyi hale getirecek altyapı yatırımları gerçekleştiriyor. Yeni otel yatırımları da birbiri ardından başlıyor. Hükümet özellikle Mekke’deki yatırımlara özel önem veriyor.
Bu otel yatırımlarından birisi de halen inşaatı devam eden Abraj Kudai. Dünyanın en büyük oteli unvanı alacak olan otelde 45 kat yüksekliğinde 12 kule otel bulunacak. 4 ve 5 yıldızlı olmaları planlanan kulelerde 10 bin oda, 70 restaurant, 4 helikopter iniş alanı bulunacak ve 5 kat da Krallık ailesinin misafirlerinin konaklaması için ayrılacak.
Asya, Afrika ve Pasifik ülkelerinden gelen Hacılar, katılanların önemli bölümünü oluşturuyor. Avrupa ise Birleşik Krallık., Türkiye, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek ve Kosova gibi ülkelerden gelenlerle ikinci sırada yer alıyor.
Suudi Arabistan bu yıl Türkiye’ye 83 bin 430 kişilik Hac kotası tahsis etti. Kotanın yarısını geçen yıl yaş ve aşı gibi konulardaki kısıtlamalar nedeniyle gidemeyenler kuraya girmeden kullandı. 2 milyona yakın kişi de kuraya girdi ve kazananlar da Suudi Arabistan yolculuğuna çıktı.