Slovenya tarihinin en kötü doğal afeti: Ülkenin üçte ikisi selden etkilendi, 4 kişi öldü
Brezilya, Almanya, İspanya ve Güney Afrika, gelir dağılımındaki adaletsizlik, yoksulluk, iklim kriziyle mücadele için en zenginlerden yüzde 2 servet vergi alınmasını istedi. Toplanan para, küresel gelir eşitsizliklerini gidermekte kullanılacak.
Dünyanın önde gelen dört ekonomisinin ekonomi ve finans bakanları, milyarderlerin hızla artan servetleri üzerinden en az yüzde 2 vergi alınarak yoksulluk, eşitsizlik ve küresel ısınmayla mücadele için yılda 250 milyar Sterlin toplanmasını önerdi.
The Guardian’ın haberine göre Almanya, İspanya, Güney Afrika ve Brezilya, süper zenginlerden vergi alınmasına yönelik artan uluslararası desteğin bir işareti olarak, bu servet vergisinin eşitsizliği azaltacağını söylerken pandeminin yarattığı ekonomik şokların, iklim krizinin ve Avrupa ve Orta Doğu’daki çatışmaların ardından ihtiyaç duyulan kamu fonlarına gerekli katkıyı yapacağını söyledi.
Gazetede ortak imzalı bir yazıları da yayımlanan bakanlar “Uluslararası toplumun eşitsizlikle mücadele ve küresel kamu mallarının finansmanı konusunu ciddiye almalarının zamanı geldi” dedi. Yazıda verginin önemi şöyle vurgulandı:
“Hükümetlerin daha fazla eşitliği teşvik etmek için sahip olduğu en önemli araçlardan biri vergi politikasıdır. Vergi politikası aşamalı bir şekilde tasarlandığında, toplumdaki herkesin ödeme gücü doğrultusunda ortak faydaya katkıda bulunmasını sağlar. Adil bir katkı payı sosyal refahı artırır.”
Haziran ayında Brezilya’da düzenlenecek G20 zirvesinde konuşulmak üzere yeni bir vergi planının teknik ayrıntılarını hazırlayan Fransız ekonomist Gabriel Zucman, “Milyarderler tüm sosyal gruplar arasında en düşük efektif vergi oranına sahiptir. En yüksek vergi ödeme gücüne sahip insanların en az vergi ödemesini kimsenin desteklediğini sanmıyorum” dedi.
Oxfam’ın bu yıl yayımlanan raporuna göre milyarderler Covid salgını sırasında ve sonrasında yüzde 34 daha zenginleşti. Dünya Bankası’nın bir araştırması ise yoksulluğun azaltılması çalışmalarının pandemiden sonra durma noktasına geldiğini gösterdi.