Dünyanın en büyük mobilyacısı şimdi de ikinci el pazarına el atacak

Geçen yılki 53 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın en büyük mobilya üreticisi olan IKEA, online satışları artırarak küçük mağazalara yönelmesinin ardından şimdi de insanların eski mobilyalarını satabileceği bir platformla daha da büyümeyi hedefliyor.

Ekonomi 15 Eylül 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
'Kendin yap' felsefesiyle dünyayı tanıştıran IKEA şimdi de ikinci el pazarında devrim yaratmaya hazırlanıyor. Böylece insanların eski mobilyalarını satmalarını kolaylaştırarak, daha az kitaplığın çöpe gitmesini ve daha fazla mobilyanın oturma odalarına girmesini sağlamayı hedefliyor.

İsveçli mobilya devi IKEA’nın ucuz ürünleri ve müşterilerin ihtiyaç duyduklarını hiç bilmedikleri bir çanta dolusu süs eşyasını almalarını sağlama becerisi, onu geçen yıl ulaştığı 53 milyar dolarlık ciroyla dünyanın en büyük mobilya şirketi yaptı. Bir vakıflar ağı aracılığıyla yönetilen şirket, küresel mobilya pazarının yaklaşık yüzde 9’unu kontrol ediyor. The Economist dergisinde yayınlanan habere göre, büyümeye devam etmek için e-ticarete yatırım yapan ve yeni mağaza formatları deneyen şirket şimdi de ikinci el mobilya pazarına el atarak hem daha çok büyümeyi hem de daha çevreci olmayı hedefliyor.

Son birkaç yıldır IKEA, özellikle arabası olmayan müşteriler için mallarını daha kolay satılabilir hale getirmeye çalışıyor. IKEA’nın mağazalarının çoğunun (fikri mülkiyeti değil) sahibi olan INGKA’nın patronu Jesper Brodin, dev mağazalarında dolaşmaktan ne kadar keyif alsalar da pek çok müşterinin iki katlanır sandalye almak için ayıracak zamanı olmadığını söylüyor. Şirketin başlangıçta benimsemekte yavaş davrandığı online satışlar neredeyse tüm IKEA mağazalarının kapatıldığı Covid-19 salgınından bu yana bir öncelik haline geldi. Şu anda ise toplamın yüzde 23’ünü oluşturuyor.

Daha merkezi ve küçük mağazalar açıyor

IKEA ayrıca mağazalarını müşterilere daha da yakınlaştırıyor. Artık merkezi yerlerde müşterilerin ideal mutfak, yatak odası veya banyolarını bir araya getirebilecekleri “planlama merkezleri” bulunuyor. Birçok şehirde de yoğun alışveriş bölgelerinde daha küçük mağazalar açılmaya başlandı. Örneğin temmuz ayında Manhattan 5. Cadde’de inşa edilen bir kulede mağaza açtı, ilkbaharda Londra’nın merkezindeki Oxford Caddesi’nde yeni bir mağaza açmaya hazırlanıyor. Şirket ayrıca IKEA’yı ana kiracı yapmayı planladığı alışveriş merkezlerini de satın alıyor. Kasım ayında INGKA, İngiltere’nin güneyindeki Brighton’da bulunan ana alışveriş merkezi Churchill Square’i satın aldı. Bir zamanlar başarısız bir büyük mağaza olan Debenhams tarafından işgal edilen bir alanda mağaza açacak.

İnsanlar internet üzerinden eski mobilyalarını satabilecek

Her iki gelişme de IKEA için yeni ancak sektör için pek değil. Daha yeni bir gelişme ise insanların ikinci el IKEA mobilyalarını internet üzerinden satabilecekleri bir platformun duyurulması oldu. Bu platform Oslo ve Madrid’de aralık ayına kadar sürecek denemelerle başlayacak ve önümüzdeki yıl dünya çapında yaygınlaştırılacak. IKEA müşterileri halihazırda mobilyalarını mağazalarında firmaya geri satabiliyor; bu hizmetten geçen yıl 200 binden fazla müşteri yararlandı ve bu sayı 2022’deki sayının iki katı. Şirketin yeni oluşturacağı ikinci el platformu, insanların eski mobilyalarını doğrudan yeni alıcılara satmalarına olanak tanıyacak. IKEA önerilen fiyatları, genel fotoğrafları ve ürün detaylarını (montaj talimatları da dahil olmak üzere) sunacak, satıcılar daha sonra kendi resimlerini ekleyebilecek ve fiyatlarını seçebilecekler.
INGKA’nın patronu Jesper Brodin’e göre IKEA ürünleri halihazırda ikinci el mobilya satışlarının hacim olarak yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Platformun kullanımı ücretsiz olsa da, en azından başlangıçta satıcıları mağazalarına geri dönmeye teşvik etmenin bir yolunu sağlayacak. Ödeme olarak IKEA kuponunu tercih ederlerse, satış fiyatı üzerinden yüzde 15 bonus alacaklar.
Platform satışları artırmanın yanı sıra IKEA’nın bir başka hedefine ulaşmasına da yardımcı olacak: Daha çevreci olmak. Brodin sürdürülebilirlik ve kârlılığın birlikte yürüyebileceğini düşünüyor. Şirket 2016’dan bu yana satışlarını üçte bir oranında artırırken operasyonlarından kaynaklanan karbon emisyonlarını yarı yarıya, tedarik zincirinden kaynaklanan karbon emisyonlarını ise beşte bir oranında azalttı. Mağazaları ve fabrikaları tarafından tüketilen enerjinin beşte dördü artık yenilenebilir kaynaklardan elde ediliyor. Kendi ülkesi dışındaki en büyük pazarı olan Almanya’da 23 güneş enerjisi santrali ve beş rüzgar çiftliği işletiyor (fazla enerjisini şebekeye satıyor).

IKEA, Türkiye'den daha fazla alım yapmayı planlıyorIKEA, Türkiye’den daha fazla alım yapmayı planlıyor

Ikea kataloğu tarih oluyorIkea kataloğu tarih oluyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.