Türkiye genelinde müzelere büyük ilgi: İki katına çıktı
TÜİK'e göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsizlik haziran ayında mayısa göre 0,7 puan gibi yakın zamanda görülmemiş ölçüde artarak yüzde 9,2 oldu. Ekonomi yeni istihdam yaratmak bir yana istihdam kaybetti, çoğu kadın 341 bin kişi işsiz kaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı İşgücü İstatistikleri Haziran 2024 verileri durgunluğun ekonomiyi ciddi şekilde etkilemeye başladığını gösteriyor. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsizlik haziran ayında 0,7 puan gibi yakın zamanda görülmemiş yükseklikte artışla yüzde 9,2 oldu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,6 iken kadınlarda yüzde 12,4 olarak tahmin edildi. İşsiz sayısı sayısı 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişiye çıktı. Yüksek oranlı artışın ve son 11 ayın en yüksek işsizlik oranının turizmde geleneksel olarak canlanmanın başladığı ve sezonun açıldığı bir ayda gerçekleşmesi izleyen aylar için de tehlike sinyali anlamına geliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başekonomisti Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:
Ekonomi yönetimi açısından asıl sabır testi şimdi başlıyor. pic.twitter.com/iCNeyASl3R
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) August 12, 2024
Haziran ayı işgücü istatistikleri birçok alanda ciddi uyarı işaretlerini de beraberinde getirdi. En önemlisi de öteden beri yeni istihdam yaratmada zorluklar çeken ülke ekonomisinin bu kez haziran ayında durgunluk nedeniyle değil istihdam yaratmak mevcut istihdamı da koruyamadığı görüldü. 2024 mayıs ayında 32 milyon 863 bin kişiye istihdam sağlayan ekonomide bu rakam 341 binlik düşüşle haziranda 32 milyon 522 bin kişiye geriledi.
İstihdam kaybının 231 bini kadınlarda, 109 bini de erkeklerde oldu. İstihdam oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 49,3’e geriledi. Bu oran erkeklerde yüzde 66,9 iken kadınlarda yüzde 32,1 olarak gerçekleşti.
Büyük çoğunluğu her fırsatta başta işsizlik olmak üzere ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülke dışında yaşamak istediğini dile getiren genç nüfus ise yakınmalarında bir kez daha haklı çıkı. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,7 puan gibi çok yüksek bir artışla yüzde 17,6 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 14,8, kadınlarda ise yüzde 23,2 olarak tahmin edildi. İşgücü 2024 yılı Haziran ayında kadınlar ağırlıklı olmak üzere iş aramaktan vazgeçenlerin etkisiyle bir önceki aya göre 107 bin kişi azalarak 35 milyon 827 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,2 puan azalarak yüzde 54,4 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,4 iken kadınlarda yüzde 36,7 oldu.
Zamana bağlı eksik istihdam, iş bulmaktan umudunu kestiği için iş aramayanlardan ve işsizlerden oluşan atıl işgücü (geniş tanımlı işsizlik) oranı 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 3,8 puan artarak yüzde 29,2 oldu. Geniş tanımlı işsizlik, pandemi dönemi olan Mayıs 2020 sonrası en yüksek seviyesine ulaştı. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 20,2 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı yüzde 19,5 olarak tahmin edildi.
Hazine eski Müsteşarı iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez de TÜİK’in haziran işgücü istatistikleriyle ilgili yaptığı X paylaşımında ekonominin stagflasyona doğru gittiğini belirterek şu görüşleri paylaştı:
Sanayi üretimi düşüyor, işsizlik yükseliyor. Ekonomi stagflasyona gidiyor. pic.twitter.com/nGJaAoHJpS
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) August 12, 2024