Türkiye, otomobil pili üretiminde önemli bir merkez olma yolunda
2021 yılında hükümeti eleştiren konuşmasının ardından uzun süre ortadan kaybolan teknoloji devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma geçen hafta Çin'de yeniden görüntülendi. Wall Street Journal gazetesi, Ma'nın son 2 yıldır başta orkinos ve pirinç olmak üzere tarıma odaklandığını ortaya çıkardı.
Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın, 2021 yılında hükümeti eleştiren konuşmalarının ardından uzun süre ortadan kaybolduktan sonra yeniden Çin’de görüntülenmesi geçen haftaya damgasını vurdu. Ma’nın Hangzhou kentinde kurduğu Yungu okulunu ziyaret ederken fotoğraflanmasını, Alibaba Group’un yeni bir yapılanma ile 220 milyar dolarlık imparatorluğunu altı ana birime ayırmayı planladığını açıklaması izledi. Tüm bu gelişmeler 2020’den bu yana ülkeden kaçan 1 trilyon dolarlık teknoloji yatırımlarında u dönüşü umutlarını artırdı.
Bu olayların arkasına saklanan bir gerçeği ise Wall Street Journal yakalamayı başardı. 1999’da sadece 100 bin dolar sermaye ile kurduğu Alibaba’yla e-ticaret alanında bir devrime imza atan Jack Ma’nın yatırımda yeni gözdesi “sürdürülebilir tarım” olmuştu. Gazete, Alibaba’nın yönetim kurulu başkanlığını 2019’da bırakan 58 yaşındaki milyarderin, dünyanın gıda sorunlarına odaklanan yeni yaşam tarzını sessizce inşa ettiğini ortaya çıkardı. Ma, geçen yıl sürdürülebilir gıda üretimi hakkında bilgi edinmek için çiftlik orkinosları konusunda uzmanlaşmış bir Japon laboratuvarını ve bir Hollanda üniversitesini ziyaret etmişti. Yani Ma teknolojiyi bir yana bırakıp Gobi Çölü’nde pirinç ve orkinos yetiştiriciliğine odaklanmıştı.
Kendisini tanıyanlara göre Ma, Çin’den ayrıldıktan sonra zamanının büyük kısmını Japonya’da geçirdi. Ma gıda ve ilgili alanlara olan ilgisini, yaptığı sık seyahatlerde de gösterdi. Japon yemeklerine duyduğu hayranlığı dile getiren Ma, Çin’in neden benzer şeyler üretmediğini sık sık sorguladı.
2017 yılında yaptığı bir konuşmada Ma, bulut bilişim ve büyük veri gibi teknolojilerin Çin’deki çiftçilere yardımcı olabileceğini dile getirmişti. Tarımı modernleştirmeyi 20-30 yıl boyunca “Çin’in ekonomik kalkınması için parlak bir nokta ve önemli bir büyüme ayağı” olarak nitelendiren Ma, 2019’da Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı bir konuşmada, “Yeni bir iş kuracak olsam çiftçiliğe girerim” demişti.
Ma bu vizyonunu aksiyonlarıyla da gösterdi. 2 Temmuz 2022’de Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi’ni ziyaret etmesinin ardından açıklama yapan üniversite, Ma’nın “Moğolistan ve Çin’i kapsayan Gobi Çölü de dahil olmak üzere zamanını ve çabalarını tamamen tarım ve gıda sürdürülebilirliğine adamak istediğini” söyledi.
Gözaltı dedikodusu Alibaba’yı 26 milyar dolar zarara uğrattı
Ma 17 Ekim’de de Japonya Osaka’daki Kindai Üniversitesi’nin Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret etti. Üniversitenin araştırmacıları, suşi tutkunlarının gözdesi olan orkinos (ton) balığının nasıl yetiştirileceğine dair çalışmalarıyla tanınıyor.
Üniversite yetkilisine göre Ma, balık çiftliğini ziyaret eden yabancı iş adamlarından oluşan bir heyetin parçasıydı ve kendisini internet milyarderi olarak tanıtmadan açıklamaları sessizce dinlemeyi tercih etti. Üniversite çalışanları onu tanımamış ancak günler sonra heyetin grup fotoğrafını görünce onun farkına varmıştı.
Ali Baba’nın patronu Jack Ma aylar sonra ansızın Çin’de yeniden ortaya çıktı