Ege Yapı Teknoloji Girişim, Missafir’e stratejik yatırımcı oldu

Gayrimenkul ve inşaat teknolojileri start-up’larına yatırım yapmak isteyen Ege Yapı, Missafir’in 30’uncu yatırımcısı oldu. Yatırımcılar arasında Koç Üniversitesi’nin bir fonu da bulunuyor. Hedef iki yılda önce Orta ve Doğu Avrupa’nın, beş yıl içinde de dünyanın en büyüğü olmak.

Ekonomi 8 Nisan 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Missafir kiraladığı evlerden yüzde 15 ile yüzde 30 arasında değişen komisyon alıyor

Profesyonel ev kiralama sektörünün önemli oyuncularından Missafir, Ege Yapı Teknoloji Girişim’den 20 milyon lira stratejik yatırım aldı. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, yatırımlarını ve stratejik iş birliğini artırarak devam ettireceklerini vurgulayarak “Aynı zamanda Ege Yapı olarak geliştirdiğimiz projelerimizdeki evlerden de Missafir’in portföyüne eklemeyi hedefliyoruz.” dedi. Missafir’in kurucusu Mehmet Yüksel, “Ege Yapı gibi ülkenin en büyük gayrimenkul oyuncularından birinin PropTech alanında yatırım yapması ülkemiz için de güzel bir gelişme oldu. Hedeflerimiz büyük.” dedi.

Kasım 2018’de Türkiye’nin ilk profesyonel kısa/orta vadeli ev kiralama yönetim platformu olarak kurulan Missafir, geçen yıl yüzde 1100, son 4 yıl ortalamasında ise yüzde 1200 büyümüştü. Seri A öncesi yatırım turunda 26 milyon dolar değerleme üzerinden Ege Yapı Teknoloji Girişim’den 20 milyon lira stratejik yatırım alan Missafir, hem Türkiye’de hem de Adriyatik bölgesinde büyümeyi hedefliyor. Ege Yapı, gayrimenkul ekosistemindeki stratejik iş birliğini devam ettirirken, aynı zamanda projelerindeki evlerden bir kısmını da Missafir’in portföyüne eklemeyi planlıyor

Missafir’in kurucusu Mehmet Yüksel konuyla ilgili olarak “Bu yatırımın bizim için ayrı bir önemi var. Ege Yapı’nın PropTech alanında yatırım yapması hem ülkemiz için hem de sektör için güzel bir gelişme oldu. Ayrıca bu yatırımın sadece sermaye yatırımı değil aynı zamanda uzun vadede portföyümüzü hızla büyütecek stratejik bir yatırım olduğunu da söyleyebiliriz.  Bu yatırım, Missafir’in uluslararası bir oyuncu olma yolculuğunda önemli bir adım olacak ve yurt dışı açılımını hızlandırmamıza yardım edecek.” dedi.

Missafir’in bugün itibariyle kiraladığı 2.300 evi var. Türkiye dışında, Kuzey Kıbrıs, Karadağ ve Hırvatistan’da da kiralama yapıyor. Yüksel, Türkiye’de 20’den fazla şehir, 50’den fazla lokasyonda bulunduklarını belirterek “En iyi bildiğimiz iş, ‘’Misafir ağırlamak ve ev sahiplerinin evlerini yönetmek’’. O yüzden Missafir’i bir gün bu alanda dünyanın en büyük markası yapmak için çalışmaya devam edeceğiz.” diyor.

Ege Yapı yaklaşık bir yıl önce Ege Yapı Teknolojik Girişimler AŞ’yi kurmuş. İnanç Kabadayı, yeni şirketle potansiyeli olan ve hem ekonomiye hem gayrimenkul sektörüne katkı sağlayacak gayrimenkul ve inşaat teknolojileri şirketlerine yatırım yapma kararı aldıklarını anlatıyor. Bu vizyonla da ilk teknolojik yatırımı da Missafir ile imzalamışlar. Kabadayı teknoloji startup’larına yatırımlarının devam edeceğini söylüyor.

Missafir’in 30 yatırımcısı var

SeriA öncesi yatırım döneminde Ege Yapı Teknolojik Girişimle tanışan Miussafir’in bugün 28’i melek, biri  Koç Üniversitesi’nin fonu ve Ege Yapı olmak toplam 30 yatırımcısı bulunuyor. Missafir’in 1,9 milyon dolar olan ilk yatırım değerlemesi kısa sürede 26 milyon doların üzerine çıkmış. Yüksel, “Ana hedefimiz profesyonel ev kiralama sektörü denildiğinde; Missafir’i insanların ilk aklına gelen marka olarak konumlandırmak ve dünyada alanında en büyük şirket olarak ülkemizi temsil etmek.” diyor. Şirket iki yılda önce Orta ve Doğu Avrupa’nın, beş yıl içinde de dünyanın en büyüğü olmayı hedefliyor.

İnanç Kabadayı ise “Önümüzdeki dönemde şirketin yurt dışına açılmasıyla birlikte şirketin büyüme ivmesinin yukarı yönlü ilerleyeceğini biliyoruz. Bu büyümenin artmasını bekliyoruz.” diyor.

Yüzde 200 fazla kazanç

Mehmet Yüksel, Missafir’in kiraya verdiği ve yönettiği bir evin getirisinin konvansiyonel yöntemlerle kiraya verilen bir evin getirisinden yüzde 200 daha fazla olabileceğini iddia ediyor. Bu sebeple portföye eklenmek için çok fazla evin geldiğini söylüyor.

Yüksel, “Biz aslında otellerin ve turizm tesislerinin açığını kapatıyoruz. 8 kişilik bir aileyi yerel deneyimle konaklatabileceğiniz otel bulmak çok zor. Oradaki açık ve talep yok olmuyor. Biz oradaki boşluğu dolduruyoruz. Ev sahibi ile anlaşma sağladığımız andan itibaren talep doğrultusunda iç tasarım desteği, misafir giriş-çıkışları, temizlik desteği ve teknolojik alt yapımız ile mülk yönetimi konusunda ev sahibine uçtan uca bir hizmet sağlıyoruz. Misafirin evde başına gelebilecek sağlık sorunlarına karşı sigorta da yapıyoruz. Ev sahibinin tek başına yapamayacağı birçok alanda hizmetlerimiz de bulunuyor. Bu üst düzey hizmet ve yüksek getiri sebebiyle ekosistemimize eklenmek isteyen çok sayıda ev önerisi geliyor. Ancak şu anda gelen arzın yüzde 10-15’i ancak hizmete açıyoruz. Profesyonel kriterlerimiz, ev sahibi ve misafirlerimizin potansiyel beklentilerine uygun bakış açımız nedeniyle yüzde 85-90’ını reddetmek durumunda kalıyoruz.” diyor.

Missafir portföyündeki evler için yalnızca dinamik fiyatlandırma ve ilan gibi gibi hizmetleri verirse ev sahibinden yüzde 15 komisyon alıyor. Devreye bunların yanısıra temizlik ve misafir kabulü gibi saha hizmetlerinin de  girmesi durumunda komisyon oranı yüzde 30’a çıkıyor.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler