Ekonomide yavaşlamanın ayak sesleri güçleniyor: Satışlar da hız kesti

Ekonomide yavaşlama devam ediyor. Mayısta toptan ticaret satış hacmindeki düşüş nisana göre yüzde 5,1; perakende ticaret satış hacmindeki düşüş yüzde 0,2 olarak gerçekleşti. İnternet ve posta yoluyla satışlar ise mayısta yüksek oranda arttı.

Ekonomi 11 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Mayısta perakende ticaret satış hacmi ise yıllık bazda yüzde 5,8 artış gösterdi. Perakende satış hacmi böylece Temmuz 2022’den beri en düşük artışı kaydetti. Perakende satış hacmi nisanda yüzde 10,8; martta yüzde 19,8, şubatta yüzde 25,7 artış göstermişti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), yayınladığı mayıs ayına ilişkin ticaret satış hacmi endeksi ve perakende ticaret satış hacmi verileri ekonomide uygulanmakta olduğu ifade edilen talebi kısıtlayıcı önlemlerin yavaş da olsa sonuç vermeye başladığını gösteriyor. Buna göre ticaret satış hacmi mayısta bir önceki aya göre yüzde 3,4 azalırken toptan ticaret satış hacmindeki düşüş yüzde 5,1; perakende ticaret satış hacmindeki düşüş  ise yüzde 0,2 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ise ticaret satış hacmindeki düşüş ise yüzde 3,8’e ulaştı. Ticaret satış hacmi 2022 Ocak’tan bu yana ilk kez gerilerken 2020 Mayıs’tan bu yana en büyük düşüşü gösterdi.

Mayısta perakende ticaret satış hacmi yıllık bazda yüzde 5,8 artış gösterdi. Perakende satış hacmi böylece Temmuz 2022’den beri en düşük artışı kaydetti. Perakende satış hacmi nisanda yüzde 10,8; martta yüzde 19,8, şubatta yüzde 25,7 artış göstermişti. Hem toptan hem de perakende satış hacmindeki yıllık veriler talepteki yavaşlamaya işaret etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Hakan Kara “dengelenme” olarak tanımladığı hız kesmeyle ilgili şu sosyal medya paylaşımını yaptı:

Ekonomide dengelenme işaretleri başladı. Henüz yolun başındayız. pic.twitter.com/skW38auZ0Z

Ekonomide frenlemenin işareti olan perakende ticaretteki aylık düşüş gıda, içecek, tütün; indirimlerin de etkisiyle tekstil, giyim ve ayakkabı; tıbbi ürünler ve kozmetik; posta veya internet üzerinden satışlarda görülmedi. Özellikle Covid 19 ile toplum hayatına giren posta veya internet üzerinden  satışlarda yüzde 1,9 gibi hayli yüksek oranlı artış görüldü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.