Meksika’nın ilk kadın başkanının iktidardaki 100 gününde hedefi: Kartelleri bitirmek, uyuşturucu ortadan kaldırmak
Elektrikli otomobillerde kablolu şarj dönemini sona erdirecek çalışmalar hızlandı. Amerikan kablosuz şarj teknolojisi şirketi WiTricity bu yaz kablosuz sistemini E-Z-GO ve ICON marka hafif araçlarda kullanıma sunmayı planlıyor.
Elektrikli otomobiller yakında şarj için prize ihtiyaç duymayabilir. Yeni teknoloji denemeleri başarılı olursa elektrikli otomobil sürücüleri şarj zamanı geldiğinde özel bir park alanına çektikten sonra gösterge panelinde bir ışığın yanmasını bekleyip ardından arabadan atlayıp günlerine devam edebilir. Çok sayıda girişim bu hayali gerçeğe dönüştürmek için çalışıyor. Otomobil üreticileri de kablosuz şarjın yaygınlaşması için çeşitli deneylere devam ediyor. Çin ve Güney Kore’deki bazı otomobil üreticileri teknolojiyi yeni binek araçlarda test ediyor. Birçok kablosuz şarj denemesi, şimdilik sabit rotalara ve park alanlarında gece boyunca güç sağlama lüksüne sahip olan ticari araçlara yönelik.
Amerikan kablosuz şarj teknolojisi şirketi WiTricity bu yaz kablosuz sistemini E-Z-GO ve ICON marka golf arabalarında ve hafif araçlarda kullanıma sunmayı planlıyor. Şirketin yatırımcıları arasında Mitsubishi ve Siemens yer alıyor. WiTricity’nin ayrıca Güney Kore merkezli KG Mobility tarafından üretilen otomobillerde kablosuz şarjı denemek için bir ortaklığı var. Şirket, teknolojisiyle binek araçların saatte 35 mile kadar (56,3 km) şarj edilebildiğini söylüyor. WiTricity CEO’su Alex Gruzen, kablosuz şarj özelliğinin otomobil üreticilerine araç başına birkaç yüz dolara, tüketicilere ise başlangıç için en az 2 bin 500 dolara mal olacağını söylüyor.
Her iki rakamın da önümüzdeki beş yıl içinde düşeceğini tahmin eden Gruzen “Şarj, elektrikli araç alıcıları için en büyük endişe noktalarından biri olmaya devam ediyor ve biz bunu sadece arka planda gerçekleşen bir şey haline getiriyoruz” diyor. Öte yandan bu teknolojinin gelişmesi için çeşitli engeller de var. Yavaş şarj hızı, yeni istasyon inşa etmek ve daha fazla otomobil üreticisini ikna etmek için gereken para en büyük engeller.
ABD Enerji Bakanlığı’nın Araç Teknolojileri Ofisi’nde elektrifikasyon Ar-Ge program yöneticisi olan Michael Weismiller “Bir otomobil üreticisi olsaydım, muhtemelen bugün bir araca kablosuz şarj cihazı koyma konusunda isteksiz olurdum, çünkü ortada herhangi bir kablosuz şarj cihazı yok. Nihai olarak mantıklı olması için altyapının ve araçların aynı anda konuşlandırıldığını görmeniz gerekiyor” dedi.