Elektrikli araçların payı 1 bir yılda yüzde 6,8’e çıktı

Elektrikli araç satışları bu yıl pazara giren Tesla ve Togg başta olmak üzere yeni markaların etkisiyle otomobil pazarının yüzde 6,8'ini oluşturarak ilk defa pazarın önemli bir kesimine ulaştı. Ancak satışlarda yavaşlama uyarısı da yapılıyor.

Ekonomi 5 Ocak 2024
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Elektrikli araç satışları aralık ayında geçen yıla göre yüzde 643 artarak 11,289 adet oldu.

Türkiye’de elektrikli araçların payı giderek artıyor. 2022 yılında Türkiye’de trafiğe kaydı yapılan otomobiller içinde elektrikli araçların payı yüzde 1,4 iken, 2023 yılında kazandığı ivme ile otomobil pazarı içinde elektrikli araçların payı yüzde 6,8’e çıkarak ilk defa pazarın önemli bir kesimine ulaştı. Elektrikli araç satışları bu yıl pazara giren Tesla ve Togg başta olmak üzere yeni markaların etkisiyle ilk defa ölçek kazandı. Elektrikli araçlar nisan itibarıyla aylık bazda otomobil satışlarının yüzde 2’sini oluştururken, bu oran ağustosta yüzde 10’un üzerine çıktı.

ABD pazarında elektrikli araç büyüsü bozuldu, yatırımlarda frene basan basanaABD pazarında elektrikli araç büyüsü bozuldu, yatırımlarda frene basan basana

Aralıkta 11 bin 289 adet elektrikli araç satıldı

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından yayımlanan verilere göre elektrikli araç satışları aralık ayında geçen yıla göre yüzde 643 artarak 11,289 adet oldu. Aralıkta otomobil satışlarının yüzde 9’u elektrikli araçlardan oluştu. Yılın tamamına bakıldığında 65 bin 562 adet elektrikli araç satıldı. Sadece elektrikli araç üretenler arasında TOGG 19 bin 583 adet ile en çok satış yapan marka olurken, nisan ayında pazara giren Tesla’nın satışları yaklaşık 12 bin 150 adet oldu. Pazara kasım ayında giren Çinli BYD’nin satışları ise 839 adet oldu.

Eksiklikler büyümeyi yavaşlatabilir

Elektrikli araçlar her ne kadar yüzde 10 ile yüzde 60 arasında değişen oranlarda Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) tabi olsalar da benzeri donanımdaki akaryakıt motorlu araçlardan yüzde 70 ila yüzde 220 ÖTV alındığı için “vergi avantajı” taşıyorlar. Fark özellikle orta ve üst segmentteki araçlarda kendisini gösteriyor. Elektrikli araçlar ayrıca bakım maliyetleri ve sübvansiyonlu elektrik sayesinde oluşan düşük giderler nedeniyle tüketicilerin ilgisini çekiyor. Ancak uzmanlar Türkiye’de nüfusun şarj etmeyi zorlaştıran çok katlı yapılarda yaşaması, şarj ağının yeni kurulması ve araçların düzenli bakımları için tesislerin yetersizliği konusundaki endişeler nedeniyle satışlarda büyümenin yavaşlayabileceğine dikkat çekiyorlar.  Alımlar daha çok teknolojik ürünleri seven üst gelirli veya ikinci otomobilini alan tüketicilerden geliyor.

Togg'a yeni devlet desteği: Elektrikli oto ithalatı zorlaştı, kafalar fena halde karıştıTogg’a yeni devlet desteği: Elektrikli oto ithalatı zorlaştı, kafalar fena halde karıştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.