Enflasyon için kötü haber: İstanbul’da eylülün ardından ekimde de fiyatlar fena arttı

İstanbul'da ekimde perakende fiyatlar aylık yüzde 3,64, yıllık bazda ise yüzde 59,10 arttı. Eylülde aylık artış yüzde 3,9, yıllık artış ise yüzde 59,18 olmuştu. Yıllık enflasyon da aylık yüzde 2,97, yıllık 49,38'le beklentilerin üzerinde gelmişti.

Ekonomi 1 Kasım 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İstanbul'un perakende fiyatlarındaki artış pazartesi günü açıklanacak olan ekim ayı enflasyonu için iyi sinyal vermedi.

4 Kasım Pazartesi günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan ekim ayı enflasyon rakamları için İstanbul’dan kötü sinyal geldi. İstanbul’da ekim ayında perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 3,64, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 0,15 oranında arttı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 59,10, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 43,07 olarak gerçekleşti.

İstanbul’da eylül ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 3,9’la beş ayın zirvesine çıkarken yıllık bazda yüzde 59,18 olmuştu. Ardından TÜİK eylül ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde aylık yüzde 2,97, yıllık olarak ise yüzde 49,38 arttığını açıklamıştı.

En yüksek artış giyim harcamalarında

İTO tarafından yapılan açıklamada ekim ayında en yüksek artışın giyim harcamaları grubunda olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Ekimde perakende fiyatlarda bir önceki aya göre giyim harcamaları grubunda yüzde 11,43, diğer harcamalar grubunda yüzde 5,47, sağlık ve kişisel bakım harcamaları grubunda yüzde 4,17, konut harcamaları grubunda yüzde 4,06, gıda harcamaları grubunda yüzde 3,40, ev eşyası harcamaları grubunda yüzde 1,38, kültür eğitim ve eğlence harcamaları grubunda yüzde 1,14 artış, ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda yüzde -0,62 azalış izlenmiştir. Ekimde toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; inşaat malzemeleri grubunda yüzde 4,01, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 1,49, gıda maddeleri grubunda yüzde 0,07, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 0,04 artış, kimyevi maddeler grubunda yüzde -2,81, madenler grubunda yüzde -0,03 azalış izlenmiştir. Mensucat grubunda ise fiyat değişimi gözlemlenmemiştir.”

Enflasyon için kötü işaret: İstanbul'un eylül enflasyonu yüksek çıktıEnflasyon için kötü işaret: İstanbul’un eylül enflasyonu yüksek çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.