Enflasyon için kötü haber: İstanbul’da eylülün ardından ekimde de fiyatlar fena arttı
Ankara Sanayi Odası Başkanı Ardıç, enflasyon muhasebesine ilişkin 'Özellikle öz kaynakları yetersiz olan ve borçlanan şirketlerimiz başta olmak üzere işletmelerimiz, satışa konu etmedikleri değerler için vergi ödemek zorunda kalmaktadır' dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Sanayi Odası (İSO), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSAİD) ardından enflasyon muhasebesine bir tepki de Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç’tan geldi.
Ardıç, enflasyon muhasebesi uygulamasıyla ilgili, “Özellikle öz kaynakları yetersiz olan ve borçlanmaya giden şirketlerimiz başta olmak üzere işletmelerimiz, satışa konu etmedikleri değerler için vergi ödemek zorunda kalmaktadır” dedi. ASO Başkanı Seyit Ardıç, yazılı açıklamasında, birçok ülkede muhasebe standartları gereğince enflasyon düzeltmesi yapıldığını ancak bu işlemin işletmeler üzerinde vergi etkisi yaratmadığını belirtti.
Türkiye’de ise enflasyon düzeltmesinin vergi açısından önemli etkilerinin olduğunu ifade eden Ardıç, “Gelinen süreçte enflasyon düzeltmesi, olmayan bir servetin vergilendirilmesine dönüşmektedir. Özellikle öz kaynakları yetersiz olan ve borçlanmaya giden şirketlerimiz başta olmak üzere işletmelerimiz, satışa konu etmedikleri değerler için vergi ödemek zorunda kalmaktadır” dedi. Ardıç şöyle konuştu:
“Kazanç üzerinden alınmayan, varlığı cezalandıran bir vergileme sistemi, işletmelerimiz üzerinde telafisi güç zararlara yol açabilir. Hem Anayasa’mızın vergilendirme hükümlerine hem de muhasebenin temel ilke ve esaslarına aykırılık teşkil eden bu uygulamanın gözden geçirilmesi, işletmelerimizin gerçek durumlarını daha iyi yansıtmaları ve karar verme süreçlerinde mali tabloların daha aydınlatıcı bilgi sağlaması açısından elzemdir.”