İYİ Parti’nin eleştirisine İmamoğlu’ndan yanıt: Kötü sesleri duymuyorum
Enflasyon mayısta zirve yaparken İBB’nin araştırmasına göre İstanbulluların bu dönemde evdeki bir numaralı gündemi yüzde 60,3 ile ekonomik sorunlar oldu. İstanbulluların yüzde 34,5’i kıt kanaat geçinirken geçinmeyenlerin oranı yüzde 80,1.
Türkiye’nin yıllık enflasyonu mayıs yüzde 75,45’e çıkarak rekor kırarken artan fiyatlardan dolayı geçim sıkıntısı da artıyor. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) mayıs ayı anketine göre İstanbulluların yüzde 34,5’i kıt kanaat geçinebildiğini söylerken geçinemeyenlerin oranı yüzde 80,1 oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın her ay yayımladığı “İstanbul Barometresi”nin mayıs ayı raporu yayımlandı. Raporu değerlendiren İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce “Ekonomide yaşanan sorunlar ve hayat pahalılığı İstanbulluların ekonomik kaygılarını arttırıyor, geçinmelerini de zorlaştırıyor. Özellikle konut kirası ve gıda fiyatlarında yaşanan artışlar büyük bir yük oluyor. Halkın talebi hayat pahalılığını düşürecek ve alım gücünü yükseltecek kapsayıcı politikaların uygulanması yönünde” dedi.
Yapılan araştırmaya göre mayısta katılımcıların yüzde 18,6’sı bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 27’sinin aslında pek geçinemediğini, yüzde 34,5’i kıt kanaat geçinebildiğini söyledi. Yani katılımcıların yüzde 80.1’i geçinemiyor. Mayıs ayında katılımcıların yüzde 20,5’i borç aldığını açıkladı.
Kredi kartı kullananların yüzde 49,2’si aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 32,4’ü ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 6,2’si asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 3,4’ü asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 8,8’i ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.
Katılımcıların yüzde 60,3’ü ekonomik sorunların, yüzde 7,6’sı İsrail’in Gazze’yi işgalinin, yüzde 3,3’ü ise eğitim konularının ev içinde konuşulduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 9,4’ü geçen ay kirasını ödeyemediğini belirtirken katılımcıların yüzde 49,2’si son kira artış döneminde ev sahibi ile sorun yaşadığını söyledi. Katılımcıların yüzde 65,2’si son kira artışı döneminde kira artışının kanunda belirtilen yüzde 25’lik orandan daha yüksek olduğunu açıkladı.
Katılımcılara bayramda ne yapacakları da soruldu. Yüzde 22,2’si bu bayramda ekonomik sebeplerden ötürü İstanbul’da olacağını ifade etti. Yüzde 13,9’u ise ekonomik sebeplerle tatil harcamalarını kısarak tatil yapacağını söyledi.
Katılımcıların yüzde 78’i Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde alınan önlemleri yeterli bulmadı. Katılımcıların yüzde 69,9’u önümüzdeki dönemde Kamuda Tasarruf Paketi’nin devlet kurumlarınca kararlı bir şekilde uygulanacağını düşünmüyor.
Katılımcıların yüzde 32,9’u yaşadığı bölgede sokak köpekleriyle ilgili rahatsızlığı bulunduğunu söyledi. Sorun yaşadığını belirten katılımcıların yüzde 81,2’si güvenlik sorunları, yüzde 33,4’ü sayılarının kontrolsüz artışından dolayı rahatsız olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 36,3’ü aşı, bakım ve kısırlaştırma yaparak dışarıda yaşamalarına izin verilmesi, saldırgan olanlar barınaklara toplanması, yüzde 33,4’ü hepsi toplanarak barınaklarda bakılması, yüzde 16,5’i ise aşı, bakım ve kısırlaştırma yaparak dışarıda yaşamalarına izin verilmesi gerektiğini söyledi.