Şirketi borsada çok yükselince Sasa’nın patronu bir anda ‘en zengin Türk’ oldu
Türkiye’nin piyasa değeri en yüksek şirketi Sasa’nın yüzde 1.26 hissesi yaklaşık 160 milyon dolara yabancı yatırımcıya satıldı. Erdemoğlu kaynağı şirketin tahvillerini almak için kullanacak.
Forbes’un Milyarderler Listesi’ne göre 5.3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin ismi olan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu ve 4.7 milyar dolarlık servetiyle üçüncü sırada yer alan kardeşi Ali Erdemoğlu’nun kontrolündeki Türkiye’nin piyasa değeri en yüksek şirketi Sasa 3 milyar 550 milyon TL’lik (yaklaşık 160 milyon dolarlık) hissesini yabancı kurumsal yatırımcılara sattı.
Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, Sasa’nın ödenmiş sermayesinin yüzde 1,26’sına denk gelen 66,9 milyon adet hissenin yabancı kurumsal yatırımcılara satışı hızlandırılmış talep toplama yöntemiyle gerçekleştirildi.
İşlem hisse başına 53 TL olarak fiyatlandırılırken ve Erdemoğlu Holding satıştan yaklaşık 3 milyar 550 milyon TL kazanç sağladı. İşlem kapsamında İngiliz bankacılık devi HSBC tek küresel koordinatör ve talep toplayıcısı olarak atanmıştı.
İşlemin tamamlanmasını takiben Erdemoğlu’nun Sasa’daki doğrudan hissedarlık oranı yüzde 59,7 oldu. Erdemoğlu, Sasa’nın çoğunluk pay sahibi olarak kalırken Sasa’daki yönetim kontrolünü de sürdürecek. Şirket, HSBC ile Erdemoğlu’nun elinde kalan Sasa hisseleri için, mutat istisnalara tabi olmak üzere, 90 günlük bir satmama taahhüdü verilmesi üzerinde anlaşmaya vardı.
Açıklamaya göre Erdemoğlu, işlemden elde edilen gelirin büyük bir kısmını Sasa tahvillerini satın almak için kullanmayı planlıyor. Elde edilen ek gelir olması halinde ise bu ek gelirler Erdemoğlu tarafından genel kurumsal ihtiyaçları için kullanılacak. İşlemin 15 Haziran 2023 tarihinde Borsa dışı bir işlem ile sonlandırılması bekleniyor.
350 milyar TL’nin üzerindeki piyasa değeriyle Borsa İstanbul’un en değerli şirketi olan Sasa’da hisse satışı piyasa tarafından beğenilmedi. Bunun birinci nedeni büyük ortağın hisse satması. İkinci neden ise 12 Haziran’ı 62.6 TL fiyatla kapatan Sasa hisselerinin yabancı yatırımcıya 53 TL’de yani yüzde 15.3 iskontolu satılmış olması. Bu nedenle Sasa hisseleri açıklamanın yapıldığı dünü yüzde 9.98’lik düşüşle 56.35 TL’den ve alıcısız kapattı.
Sasa hisseleri 2021 ve 2022’deki fiyat hareketleriyle de dikkat çekmişti. 2020’de 20 liranın altında işlem gören hisse daha sonraki yıllarda 190 lirayı gördükten sonra yönünü aşağı çevirmişti.
Bu arada ‘Sasa hissesinin fiyatı çok yüksek” diye açıklama yaparak şirketinin ulaştığı piyasa değerinden rahatsızlığını ifade eden Erdemoğlu bu kez de “Niye açıklamayı zamanında yapmadın? Senin yüzünden birçok küçük yatırımcı zarar etti” eleştirisiyle karşılaşmıştı.