Erdoğan, Hrant Dink davasına müdahil oldu
Cumhurbaşkanı, bir grup yabancı yatırımcı şirketle bir araya geldi, onlara 'Erken seçim yok, seçim 2028'de normal zamanında yapılacak' dedi ve ekledi: 'Ekonomik programımız çalışıyor, enflasyon kontrol altına alındı, yatırım bekliyoruz.'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 yıllık bir aradan sonra dün yeniden bir ‘Yatırım Danışma Konseyi’ toplantısı düzenledi. Toplantıya, toplam aktif büyüklüğü 3,5 trilyon dolar olduğu söylenen 20 yabancı şirket ve yatırım fonunun temsilcileri katıldı. Erdoğan, bu potansiyel yabancı yatırımcılara hitaben yaptığı konuşmada iki konuda güvence verdi: 1. ‘Erken seçim yok, seçimler zamanında 2028’de yapılacak, biz bütün hesabımızı buna göre yapıyoru’; 2. ‘Ekonomik programımız çalışıyor ve arkasındayız, enflasyon kontrol altına alındı, şimdi yatırım bekliyoruz.’
Türkiye bir süredir Cumhurbaşkanı olarak olarak son dönemini geçirmekte olan Tayyip Erdoğan’ın bir sonraki seçimde yeniden aday olabilmek içinAnaysanın sunduğu yegane seçenek olan Meclis eliyle erken seçim ilan edilmesi yolunu deneyip denemeyeceğini tartışıyor. Muhalefetteki CHP, Erdoğan’a seçimi 2025 yılı sonuna çekmesi şartıyla yeniden adaylık imkanı vaat ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’den gelen bu erken seçim çağrılarına ve kendisine sunulan yeniden seçime katılma imkanına ilişkin ilk kez dün ayrıntılı bir açıklama yaptı ve erken seçim çağrılarını muhalefetin kendi içindeki iç tartışmalara bağladı.
Erdoğan, İstanbul Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde bir araya geldiği yabancı yatırımcılara üç buçuk yıl daha iktidarda olduklarını aktardı:
“Biz iktidar ve ittifak olarak tüm planlarımızı 2028’e göre yapıyoruz. Milletin 14-28 Mayıs seçimlerinde verdiği yetkiyi sonuna kadar en güzel en verimli şekilde kullanma çabasındayız. Muhalefetin kendi iç çekişmelerini gölgelemek amacıyla gündeme getirdiği erken seçim tartışmalarını havanda su dövmek olarak görüyoruz. Seçimsiz 3,5 yıl vardır. Ekonomi, savunma, demokrasideki hedeflerimize ancak 3,5 yılın hakkını vererek ulaşabiliriz. Bunun dışındaki her gündem sanaldır. Ülkenin enerjisini tüketmeye yönelik fuzuli hamlelerdir. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisimiz 7/24 sizlerin hizmetindedir. İlgili bakanlıklarımız da sizlere gereken desteği vermeye hazırdır. Türk ekonomisine güvenen herkesin yanında olduğumuzu ve olacağımızı bilmenizi isterim.”
Erdoğan, yabancı yatırımcılara sadece siyasi mesaj vermedi. Ondan beklenen bir başka mesaj, uygulanmakta olan ekonomik programı desteklediğini bir kez daha açıklamasıydı. Bunu da yaptı Cumhurbaşkanı:
“12. Kalkınma Planı, OVP ve uluslararası doğrudan yatırım stratejisi gibi belgelerle ekonomideki yol haritamızı belirledik. OVP’nin temel hedeflerinden biri yıllık yüzde 5’in üzerinde ekonomik büyümedir. Dijital dönüşüm, yeşil ekonomi, enerji verimliliği konularına ağırlık veriyor, yatırımları hızlandırmayı planlıyoruz. Son dönemde açıklanan büyüme, dış ticaret ve enflasyon verileri programın çalıştığını ortaya koyuyor. Enflasyonun kontrol altına alındığı döneme girmiş bulunuyoruz. Mikro ekonomilerde elde ettiğimiz yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarıyla destekliyoruz.”
Erdoğan konuşmasında dış politikaya da girdi, İsrail’i kınadı ve “İsrail hükümeti, katliamlarına silah ve mühimmat desteği sağlayan güçler tarafından şımartıldıkça pervasızlaşmakta, uluslararası hukuka meydan okumaktadır” dedi.
Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı binalarında 2016 yılından bu yana ilk kez gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda küresel şirketin temsilcileri katıldı.
Toplantıya Suudi Arabistan’ın enerji şirketi ACWA Power Başkan Yardımcısı Raad Al-Saady, Brezilyalı gıda şirketi BRF’nin Yönetim Kurulu Başkanı Marcos Antonio M. Dos Santos, Çinli otomotiv devi Chery’nin Başkanı Zhang Guibing, Danimarkalı lojistik şirketi DFDS’nin CEO’su Torben Carlsen, Birleşik Arap Emirlikleri’nin finans şirketi Emirates NBD’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hesham Abdulla Al Qassim ile enerji şirketi MASDAR’ın CEO’su Mohamed Jameel Al Ramahi, Japon Mitsubishi Corporation’in Genel Müdürü Yasunori Sakamoto, Alman enerji ekipmanları şirketi Nordex’in CEO’su Jose Luis Blanco, ABD’li yatırım fonu Princeville Capital’in Kurucu Ortağı Emmanuel DeSousa, Katar Yatırım Fonu CEO’su Mansoor Al-Mahmoud, Çin enerji şirketi Shanghai Electric Power’ın CEO’su Huang Chen, Socar’ın Başkanı Rovshan Najaf, Rusya’nın petrokimya devi Tatneft’in CEO’su Nail Ulfatovich Maganov, ABD’li yatırım fonu Templeton’un CEO’su Manraj Sekhon, Hollanda enerji şirketi Vitol’in İcra Kurulu Üyesi Clive Robert Christison, Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Serpil Timuray, Çinli Xiaomi’nin Başkan Yardımcısı Alain Lam, Rus Yandex’in CEO’su Daniil Shuleyko katıldı.
Türk tarafında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu ve iş dünyası çatı kuruluşlarının temsilcileri vardı. Toplantı kapsamında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yabancı yatırımcılara bir sunum yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açış konuşmasının ardından basına kapalı yapılan toplantı kapsamında uluslararası yatırımcılar, Türkiye’deki yatırım ortamına yönelik değerlendirmelerini paylaşacaklar. Toplantı sonucunda yatırımcı şirketlerle istişare ederek hazırlanacak bir sonuç bildirgesinin de açıklanması bekleniyor.
2030’a Erdoğan’la girmek mi? AK Parti’den üstü kapalı ‘bir dönem daha’ mesajı