Faizi düşürülünce KKM 47 haftada 1,5 trilyon lira azaldı

Faizi indirildiği için cazibesini kaybederek geçen hafta son 23 haftanın en büyük düşüşünü kaydeden KKM, geçen hafta 49 milyar liralık düşüşle 1 trilyon 942,6 milyar TL'ye geriledi. Mehmet Şimşek 'KKM stoku 47 haftada 1,5 trilyon TL azaldı' dedi. 

Ekonomi 19 Temmuz 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Nureddin Nebati'nin eseri olan KKM'nin bu yıl sonuna kadar bitirileceğini açıklamıştı.

Kur korumalı TL mevduat (KKM) ve katılma hesaplarındaki düşüş sürüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre KKM hacmi 12 Temmuz haftasında 1 trilyon 991,5 milyar TL’den 1 trilyon 942,6 milyar TL’ye inerek son 23 haftanın en büyük gerilemesini kaydetti.

Bir süredir KKM hacmini eritmek ve TL mevduat hacmini artırmak için ardı ardına düzenlemeler yapan Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatıyla en son faiz oranında indirim yapmıştı. Daha önce döviz dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı, yüzde 50 olan politika faizinin yüzde 80’i seviyesinde bulunan yüzde 40’a karşılık geliyordu, yeni uygulama talimatıyla yüzde 35’e indirildi.

Şimşek: KKM stoku 1,5 trilyon lira azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Şimşek, sosyal medya hesabından KKM hesaplarına ilişkin grafikli bir paylaşım yaparak “KKM stoku, Türk Lirası bazında zirvesi olan geçen yıl ağustos ayına kıyasla 47 haftadır kesintisiz gerileyerek 1,5 trilyon lira azaldı” dedi. Türk Lirası’na güvenin arttığını bildiren Şimşek, programlarının önemli amaçlarından biri olan KKM hesaplarının kademeli azaltılmasında ciddi mesafe aldıklarını vurguladı.

Şimşek, ekonomide dengelenmenin, dış kaynak girişinin hızlanmasının, portföy tercihlerinin liraya yönelmesinin ve rezervlerin artmasıyla birlikte finansal istikrarın daha da güçlendiğini belirterek şunları söyledi:

“KKM stoku, Türk Lirası bazında zirvesi olan geçen yıl ağustos ayına kıyasla 47 haftadır kesintisiz gerileyerek 1,5 trilyon lira azaldı. KKM’nin payı azalırken Türk Lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payı 19 puanın üzerinde artarak yüzde 51,2 seviyesine ulaştı. Döviz dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan faiz alt sınırının azaltılması ve firmaların KKM hesaplarındaki vergi istisnasının sona ermesine ilave olarak ağustos ayından itibaren bireysel KKM hesaplarının da stopaja tabi olmasıyla birlikte bu sürecin hızlanmasını bekliyoruz. Uyguladığımız politikalarla makro finansal istikrar güçleniyor ve ekonomimiz daha dayanıklı hale geliyor.”

Merkez'den TL mevduata dönüşü destekleyecek bir adım dahaMerkez’den TL mevduata dönüşü destekleyecek bir adım daha

Şimşek: Kur korumalı mevduat 2024'te sonlanacakŞimşek: Kur korumalı mevduat 2024’te sonlanacak

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.