Bakanlık jet gibi: İlan doğrulama sistemi devreye girer girmez kurala uymayanlara ceza yağdı
Tavuk eti fiyatı son 5 ayda yüzde 200'lük artış gösterince Ticaret Bakanlığı, beyaz et fiyatlarını kontrol etmek amacıyla harekete geçerek ihracatın yasaklanmasına ilişkin çalışma başlattı.
Yükselen fiyatlardan dolayı kırmız et alamayanların beyaz ete yönelmesiyle fiyatlar da son 5 ayda hızlıca yükseldi. Ticaret Bakanlığı da fiyat artışına sebep olan etkenleri ortadan kaldırmak için çalışma başlattı. İhracat yasağı getirilerek iç piyasaya arzın artırılması planlanıyor. Düzenlemeye son şeklinin verilmesi için ise çalışmalar sürüyor. NTV’deki habere göre, sektör temsilcileri ise, kırmızı et ücretini karşılayamayanların beyaz ete yöneldiğini bunun da son zamanlardaki fiyat artışına etkisi olduğunu belirtiliyor. İstanbul’da kırmızı etin kilosu 600 lira, antrikot ise 700 lirayı bulan fiyatlarla satılıyor. Karkas etin fiyatı 380 lirayken kuşbaşı etin kilogram fiyatı ise 600 liraya alıcısını arıyor. Artan kırmızı et fiyatları yurttaşların beyaz ete yönelmesine neden oldu.
İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal, “Yaz sezonu mangal sezonu derken maalesef bugün kanat 200 lira bandını geçti. Vatandaşın en doyurucu maddesi tavuk olduğu için, tavuğun yanı sıra ete de çok zam yapıldığı için vatandaş tavuğa yöneldi. Vatandaşın bu dönemde en çok tercih ettiği şey beyaz et yani tavuk; ama maalesef bayram üstü tavuk bulunamadı. Tavukçular da bunu bir fırsata mı çevirdi diyelim, yoksa bu 300-500 bin bandında kesim yapılırken neden fiyat bandı düşürüldü?” dedi. Günal, tavuk etinde son 5 ayda yüzde 200’lük bir fiyat artışı olduğunu ve beyaz et tedarikinde sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.
Diğer yandan TÜİK verilerine göre şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre kesilen tavuk sayısı yüzde 13,1 tavuk eti üretimi yüzde 14,6, hindi eti üretimi yüzde 31,2 arttı. Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre ise kesilen tavuk sayısı yüzde 9,4, tavuk eti üretimi yüzde 10,1 hindi eti üretimi yüzde 32,2 arttı.