Bebe Rexha’ya saldırı: Domates bitti, telefon yeni moda
Yenilenmiş cep telefonu pazarına ilgi artıyor. 2022 yılında 232 bin olan yenilenip satışa hazır hale getirilen cep telefonu sayısı 2023 yılında yüzde 47,41 artarak 342 bine çıktı.
Birinci elde yükselen cep telefonu fiyatları ekonomiye kazandırılan yenilenmiş cep telefonlarına ilgiyi artırıyor. Artan talep nedeniyle Ticaret Bakanlığı’nın kullanılmış cihazların yenilenerek tekrar satışa sunulmasını sağlayan düzenleme sonrası 2022 yılında 232 bin olan yenilenmiş cep telefonu sayısı 2023 yılında yüzde 47,41 artarak 342 bine çıktı. Bakanlığın Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmeliği cep telefonu, tablet ve bilgisayarların yenileme merkezleri aracılığıyla standartlara uygun hale getirilerek tekrar tüketiciye sunulmasına imkan sağlıyor. Söz konusu düzenlemenin ardından sektördeki firmalar lisans alarak yenileme hizmeti vermeye başladı.
Kullanılmış cihazlar yenileme merkezleri tarafından bakanlık kriterleri ya da Türk Standartları Enstitüsünün belirlediği standartlara uygun şekilde yenileniyor ve belirlenen garanti süresiyle tekrar satışa sunuluyor. Mobil İletişim Araçları Ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Genel Başkanı Mustafa Kemal Turnacı 22 firmanın bakanlıktan lisans alarak yenileme merkezi hizmeti vermeye başladığını belirterek “2022 yılında 232 bin, 2023 yılında ise 342 bin cihaz yenilenip satışa hazır hale getirildi” dedi.
Turnacı sektörün dinamiklerinin oturmasıyla rakamların daha yüksek seviyelere çıkmasının beklendiğini dile getirerek yenilenmiş telefonların çok daha uygun fiyatlardan satışa sunulduğuna işaret etti.
Yenilenmiş telefonlara firmalar tarafından gerekli garanti süresinin de verildiğini anımsatan Turnacı “Cihazlara özelliklerine göre garanti verilerek satış sonrası hizmet için uygun ortam oluşturuluyor. Bu şekilde tüketiciler cihaz aldıktan sonra da herhangi bir olumsuz duruma karşı kendini güvence altına almış oluyor” diye konuştu.
Turnacı daha uzun ömürlü olmaları nedeniyle vatandaşların ikinci el yerine yenilenmiş telefonları tercih etmesini önerdi. Yenilenmiş telefonları satan firmaların bakanlık tarafından verilen lisansa sahip olması gerektiğini vurgulayan Turnacı şöyle dedi: “Vatandaşlar yenilenmiş telefon almadan önce firmanın gereklilikleri sağlayıp sağlamadığını kontrol etmeli. Ancak bu şekilde mağduriyetlerin önüne büyük ölçüde geçilmiş olunur. Aslında ikinci el piyasasıyla yenilenmiş cihaz piyasası biraz karıştırılıyor. İkinci el cihazlar bir garanti süresine veya belgeye sahip olmamaları nedeniyle birçok mağduriyete sebep olabiliyor. Yenilenmiş cihazın satın alınmasından sonra yaşanan mağduriyetin giderilmesinde ikinci el cihaza göre daha hızlı ve etkili sonuç alınıyor. Vatandaşlar kolaylıkla firmaya başvurabiliyor, gerekli dönüşü alamadıkları takdirde Bakanlığa veya tüketici hakem heyetlerine müracaat etmeleri mümkün.”
Sektörün kayıt altına alınması ve kayıt dışılığın önüne geçilebilmesi için yenilenmiş cihaz pazarının daha fazla desteklenmesini isteyen Turnacı “Cari açığı sektörel anlamda azaltacak önemli bir alan olan yenilenmiş cihaz sektörü daha fazla tercih edilmeli” dedi.